PODGORICA – Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je crnogorskom kolegi Jakovu Milatoviću stupanje na predsedničku funkciju, prenela je danas RTCG.

”Čestitam Vam na izboru za predsednika Crne Gore. Radujem se unapređivanju bliske saradnje naše dve države, podršci Crnoj Gori na njenom putu integracija u Evropsku uniju, i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza”, napisao je Bajden.

Naveo je da Milatović preuzima dužnost ”u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi”.

”Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU ka Rusiji, kao i prihvatanje izbeglica iz Ukrajinem, predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva”, poručio je Bajden.

On se osvrnuo i na, kako je istakao, doprinos Crne Gore u osnaživanju istočnog boka NATO-a, što pokazuje, prema njegovim rečima, posvećenost Crne Gore NATO savezu.

”Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i SAD, zajedno sa NATO saveznicima i evropskim partnerima je značajnije nego ikada do sada. Izbori u Crnoj Gori su još jednom pokazali da Vaši građani žele ulazak Crne Gore u Evropsku uniju kako bi obezbedili bolju budućnost za svoju zemlju. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU”, naveo je Bajden.

Američki predsednik je istakao da će SAD nastaviti da blisko sarađuju sa Milatovićem, dok država ”ide napred ka dostizanju ovog važnog cilja”, i istovremeno jača ”multietničku” demokratiju.

indeksonline.rs/Tanjug