VAŠINGTON/HIROŠIMA/MOSKVA – PPREDSEDNIK SAD Džozef Bajden sprema se da objavi novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 375 miliona dolara, nakon očekivanog sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Japanu, izjavila su trojica neimenovanih američkih i ukrajinskih izvora upoznata sa razgovorima.

Kako navodi “Politiko”, paket vojne pomoći će uključivati više artiljerijskih granata, oklopnih vozila i protivtenkovskog oružja, čime je Zapad već snabdevao Ukrajinu.

Ova vest dolazi nakon što je američki predsednik rekao da će dozvoliti isporuku američkog aviona F-16 Ukrajini iz drugih zemalja, poručivši kolegama iz G7 da će podržati zajednički međunarodni napor da se treniraju ukrajinski piloti na avionima.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski doputovao je u Hirošimu, na samit lidera G7, javio je Rojters.

Video snimci brojnih medija prikazali su kako se Zelenski iskrcava iz aviona francuske vlade.

Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

UKRAJINSKA VLADA trenuto nema potrebe za borbenim avionima američke proizvodnje F-16, ali će im možda biti potrebni u budućnosti, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

“Naše mišljenje je da F-16 ne ulazi u borbu upravo sada”, rekao je on novinarima na marginama samita G7 u Hirošimi, upitan zašto američka vlada nije počela da obučava ukrajinske pilote pre nekoliko meseci, preneo je Rojters.

Saliven je kazao da oseća da će SAD biti u poziciji da Ukrajini daju ono što im je potrebno “za tu buduću snagu kada im zatreba”.

ZAMENIK PREDSEDNIKA SAVETA bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, ne vidi smisao u vođenju pregovora o situaciji u Ukrajini i oko nje u ovom trenutku, jer razgovore treba voditi samo sa “gospodarima kijevske vlade u Vašingtonu” i samo o postkonfliktnom svetskom poretku.

Komentarišući najnovije opaske predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen protiv ravnopravnih pregovora između Rusije i Ukrajine, Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da bi mu bilo teško da se ne složi sa njom u vezi sa tim, preneo je TAS S.

“To je svakako tako. Kako možete da se upustite u ravnopravne razgovore sa poluraspadnutom neonacističkom zemljom, koja je pod spoljnom upravom. Razgovori su mogući samo sa njenim gospodarima, odnosno sa Vašingtonom. Nemate sa kim drugim da razgovarate”, napisao je Medvedev.
ZAPADNE ZEMLJE će se suočiti sa “kolosalnim rizikom” ako isporuče Ukrajini borbene avione F-16, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško, preneo je TAS S.
Predsednik SAD Džo Bajden je to rekao juče liderima G7 da Vašington podržava zajedničke savezničke programe obuke ukrajinskih pilota na lovcima F-16, rekli su visoki američki zvaničnici.
RUSIJA JE VRLO verovatno prerasporedila bataljone kako bi pojačala Bahmut i smatra da je zauzimanje grada ključno kako bi mogla da potvrdi da je ostvarila određeni stepen uspeha u ratu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
U svom najnovijem obavještajnom izveštaju, Ministarstvo je navelo da je rusko preraspoređivanje “do nekoliko bataljona” u toj oblasti u protekla četiri dana usledilo nakon ukrajinskih taktičkih pomaka na bokovima uglavnom uništenog grada i javno je iznelo sumnje u posvećenost snaga Vagner grupe da nastaviti tamo borbu, preneo je “Gardijan”.
POSMRTNI OSTACI AMERIČKOG marinca Grejdija Kurpasija koji se vodio kao nestao u Ukrajini više od godinu dana, vraćeni su danas u SAD i upućeni u njegov rodni grad u istočnom delu Severne Karoline.
Avion Turkiš Erlajnsa koji je leteo iz Istanbula sa posmrtnim ostacima penzionisanog kapetana Grejdija Kurpasija, sleteo je na njujorški međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi u ranim večernjim satima, preneo je AP.
Telo je potom utovareno u privatni avion koji je leteo za Vilmington, u Severnoj Karolini.