VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden rado će sarađivati sa onim ko pobedi na izborima u Turskoj, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

„Čestitamo turskom narodu što je izrazio svoju volju na biračkim mestima na miran način”, rekao je Kirbi na onlajn brifingu, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu da je američki predsednik ”naredio da Erdogan bude svrgnut” na predsedničkim izborima u Turskoj.

Portparol američkog Stejt departmenta ranije je saopštio je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore, i dodao da ”SAD neće zauzeti stranu na izborima”.

U Turskoj će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je ranije danas predsednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

Kako prenosi turska televizija TRT, prema preliminarnim rezultatima dosadašnji šef države Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je Sinan Ogan osvojio 5,17 posto glasova birača.

indeksonline.rs/Tanjug