SARAJEVO – Predsedništvo Bosne i Hercegovine donelo je odluku o smeni ambasadora u Maleziji Senaida Memića, koji je ranije uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja, a pod istragom je i ambasador iz Katara i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je imenovan kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako su danas preneli lokalni mediji u BiH, Memić, koji je trenutno u pritvoru u Sarajevu i čeka podizanje optužnice, smenjen je na predlog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH), a u tome su ga podržala i druga dva člana državnog vrha.

Odmah je imenovan novi ambasador u Kuala Lumpuru, a tu će dužnost preuzeti Edin Jahić, doktor političkih nauka, s 20 godina iskustva u radu međunarodnih organizacija.

Za razliku od njega, Memića je za ambasadora preko svog bivšeg člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića imenovala SDA s pozicije načelnika sarajevske opštine Zenica, a u diplomatiju je postavljen iako ne zna nijedan strani jezik, navodi Hina.

Sada je osumnjičen da je kao načelnik Ilidže protivzakonito pomogao jednom investitoru iz Saudijske Arabije, osiguravši mu dozvole za gradnju protivno urbanističkim planovima.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Skaka, koji je postavljen za ambasadora u Kataru, takođe je dobio poziv za saslušanje u okviru istrage koju provodi tužilaštvo u Sarajevu.

Njega tužioci sumnjiče za pronevere tokom organizovanja Evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF) 2019. godine i protivzakonitu gradnju, zbog čega je gradski budžet Sarajeva oštećen za više od osam miliona evra.

indeksonline.rs/Tanjug