VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Tursku da bez odlaganja verifikuje pristupanje Švedske NATO savezu.

Blinken je rekao da je ova nordijska zemlja već preduzela značajne korake na rešavanju zahteva, kojima je zvanična Ankara uslovila članstvo Švedske u Severnoatlantskoj alijansi, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar je odbacio tvrdnje da je Bajdenova administracija prihvatila da Turskoj proda borbene avione F-16, u zemenu za tursko prihvatanje članstva Švedske u NATO iako se, kako kaže, američki Kongres zalagao za takav dogovor.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u gradu Luleo na severu Švedske, Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da radi na okončanju procesa pristupanja Švedske Alijansi do samita šefova država članica NATO, koji će biti održan sredinom jula.

“Verujemo da je došlo vreme za prijem Švedske i da nema razloga da se ne napreduje u tom procesu. Turska je izrazila legitimnu zabrinutost, ali raduje me što će taj proces biti završen u narednim nedeljama. Ne sumnjam da može tako da bude i to očekujemo”, poručio je Blinken.

indeksonline.rs/Tanjug