BEOGRAD – Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić istakao je danas na vanrednoj konferenciji MUP-a da je u međunarodnoj akciji u kojoj je učestvovao i MUP Srbije razbijena najveća kriminalna organizacija za trgovinu drogom sa Balkana.

On je naveo da je Srbija još jednom uspešnom akcijom pokazala i dokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminala, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili su 13 lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija, koje su funkcionisale kao Balkanski kartel. U saradnji sa Evropolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta. Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko tranzitne podrške“, poručio je Cmolić.

Kako je istakao Cmolić, ova međunarodna akcija rezultirala je uklanjanjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom sa Balkana.

Prema njegovim rečima, u akciji koja je sprovedena u više gradova Republike Srbije uhapšeni su organizatori ove organizovane kriminalne grupe M.S. i M.L. , kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bile vođe nezavisnih ćelija.

“Zahvaljujući analizi sprovedenoj na osnovu podataka sa aplikacije Sky Ecc, najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina tokom 2020. godine dovodimo u vezu sa danas uhapšenim vođama i prethodno uhapšenim članovima pomenutog kartela, a radi se o sledećim zaplenama: oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, Holandski antili, 1,2 tone kokaina zaplenjene u Haseltu, Belgija, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenog u Roterdamu, Holandija”, naveo je.

Načelnik Cmolić poručio je da su kriminalne vođe kartela, odnosno njegovih nezavisnih ćelija, uhapšeni u Srbiji, ujedno i najveći trgovci kokainom sa Balkana.

„Ukupno je uhapšeno 13 lica, od toga su tri već u zatvoru, pretreseno je više od 20 lokacija gde je pronađena veća količina novca i oružja. Rad na ovom predmetu je i dalje u toku“, rekao je Cmolić.

Poručio je da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala neophodna snažna međunarodna saradnja i istakao još jednom da je Srbija i u ovoj akciji pokazala i dokazala da je snažan i pouzdan međunarodni partner, navedeno je u saopštenju MUP-a.

indeksonline.rs/Tanjug