PODGORICA – Crna Gora 21. maja obeležava Dan nezavisnosti, kada je pre 17 godina na referendumu odlučeno da izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i obnovi samostalnost.

Dan nezavisnosti se obeležava kao državni praznik.

Proslavu Dana nezavisnosti Vlada Crne Gore organizuje večeras. Zamišljeno je da se sve dešava na otvorenom prostoru, gde će se nakon oficijelnog dela proslavi pridružiti i građani.

Kako je najavljeno iz vlade, predsednik vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović će organizovati prijem, a potom sledi i oficijelni deo programa na Trgu nezavisnosti u Podgorici, kada će nebo iznad Glavnog grada nadletati avioni italijanskih oružanih snaga koji su zaduženi za čuvanje crnogorskoh neba u okviru misije NATO.

Nakon intoniranja himne Crne Gore i govora premijera koji je i domaćin događaja, sledi nastavak proslave, a u završnici je predviđen vatromet, himna Evrope i kncert muzičke grupe ‘The Bestbeat’.

Namera vlade je da umesto više različitih aktivnosti organizuje zajednički program koji je otvoren i za građane.

Na referendumu održanom 2006. godine je, prema službenim rezultatima, glasalo 419.240 stanovnika Crne Gore, ili 86,5 posto od ukupnog broja birača. Nezavisnost države podržalo je 230.661, ili 55,5 posto građana Crne Gore koji su izašli na referendum, a za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo je 185.002 ili 44,5 posto.

indeksonline.rs/Tanjug