Naslovna REGION Crna Gora Crna Gora od 1. jula punopravna članica Pariskog memoranduma

Crna Gora od 1. jula punopravna članica Pariskog memoranduma

Foto:E.Ćorović

LJUBLJANA/PODGORICA – Od 1. jula Crna Gora biće punopravna članica Pariskog memoranduma – krovne evropske pomorske institucije u inspekcijskom nadzoru stranih brodova.

Članice Pariskog memoranduma su primorske, evropske zemlje i Kanada.

Dokument o učlanjenju Crne Gore potpisali su danas na Brdu kod Kranja potpredsednik tehničke crnogorske vlade Ervin Ibrahimović i generalni sekretar Pariskog memoranduma Luk Smulder.

Dokument je potpisan nakon što je na 56. sednici Upravnog odbora na Brdu kod Kranja odlučeno jednoglasno da je Crna Gora ispunila sve obaveze neophodne za učlanjenje u Pariski memorandum.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru, višestruko je značajan. Kao mediteranska država, koja visoko na agendi ima da što pre postane članica EU, poslali smo jasan signal da stojimo na tom putu”, rekao je Ibrahimović.

On je zahvalio svim inspekcijama i rukovodstvu iz pomorstva, ali i članicama Pariskog memoranduma koje su davale nesebičnu podršku Crnoj Gori, što je rezultiralo potpisivanjem dokumenta o učlanjenju.

Generalni sekretar Pariskog memoranduma Luk Smulders podsetio je da je Crna Gora morala da uskladi zakonsku legislativu sa ostalim državama članicama Pariskog memoranduma, kao i da se dodatno edukuju naši PSC inspektori. Zahvalio je ministru Ibrahimoviću i crnogorskoj pomorskoj administraciji.

“Tokom prethodnih godina, Crna Gora je pokazala da zavređuje članstvo u Pariskom memorandumu. Zbog okolnosti, proces učlanjenja je potrajao malo duže, ali zahvaljujući istrajnosti Crne Gore danas smo tu da vašoj zemlji poželimo dobrodošlicu u Pariski memorandum. Želim da vam čestitam na svim koracima koje ste preduzeli, posebno poslednjih godina”, naveo je Smulders, preneo je portal RTCG.

Prijem Crne Gore u Pariski memorandum, povećaće sigurnost plovidbe i znatno pojednostaviti administrativne procedure prilikom uplovljavanja stranih brodova u crnogorske luke.

Punopravnim članstvom u toj institituciji ispunjeno je i jedno od glavnih merila za zatvaranje Poglavlja 14 – saobraćajna politika u procesu pridruživanja EU.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version