BEOGRAD – Zakazao je obrazovni sistem, porodica, mediji, svi u lancu, nasilje je uvedeno na velika vrata i sad treba da odgovaraju deca, izjavio je advokat Aleksandar Cvejić, povodom jutrošnjeg masakra u OŠ “Vladimir Ribnikar”.

”Dete je krivično neodgovorno, a otac, iz ovoga što sam čuo, možda da odgovara eventualno prekršajno 20.000 do 150.000 kazna i do 60 dana zatvora, zato što nije oružje držao, po svemu sudeći, onako kako je obaveza”, rekao je Cvejić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, glasine uvek kolaju kada su posebno ovakve tragedije u pitanju, tako da bi bio vrlo oprezan da poveruje u sve što se kaže, jer je to dosta problematično.

”Ne znam zašto mu je ime objavljeno. Trebalo je da bude sakriveno, a objavljena mu je i slika. Tu je problem odnosa prema tom detetu, da ne govorim o nesrećnoj ubijenoj deci”, kazao je Cvejić,

Prema njegovom mišljenju, najmanje je krivo dete koje je to uradilo i da će to reći kada se udubi u to svaki pedagog i psiholog ili psihijatar i da je to dete došlo na kraju i da je njemu nešto gurnulo pištolje u ruke.

”Vidite u šta su se naše škole pretvorile. U školama se snimaju spotovi sa licima iz dosta čudnih sredina, dakle vi ne dovodite sveštenike u škole da snimaju crkvene pesme da decu uče veri ili ne dovodite profesore univerziteta da im sugerišu šta treba da čitaju u životu. Vi deci dovodite snimanje spotova opskurne grupe, a da ne pominjem ko se u tim spotovima pojavljuje”, rekao je Cvejić i dodao da to škole rade, a ministar ćuti.

Prema njegovim rečima, imamo rijalitije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje direktno propagiraju nasilje, a za to niko ne odgovara.
”Mislim da prvi korak koji mora da se uradi danas jeste da čujem da ministar (prosvete Branko) Ružić podnese ostavku. Verujem da je pošten i dobar čovek, ali on je dužan da podnese ostavku iz prostog razloga što su nam se škole pretvorile u biznis klubove – šta je sledeće da se u školama snima”, rekao je Cvejić.

Naveo je da REM dozvoljava da se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom emituju sadržaji ekstremnog nasilja i da to što se pušta posle 22 časa ili ponoći, apsolutno ne znači ništa.

Kako smatra, roditelji mogu da odgovaraju moralno, drugo apsolutno ništa u krivično-pravnom smislu.

”Majka i otac mogu ili da daju neke izjave u smislu da pomognu da se nađu motivi za sve to. Možda bi mogao da se uključi centar za socijalni rad, pa da se možda utvrdi da li je dete zapušteno u porodici, pa da centar insistira da dete ode u neku ustanovu da se pregleda, ali van toga ništa”, rekao je Cvejić

On je ocenio da mu ne liči da je ovo dete vaspitno zapušteno, već da je prosto ispušteno.
”To kako je otac opisao, to je oružje koje se drži apsolutno u skladu sa zakonom, što se toga tiče, tu nema odgovornosti oca. Postavlja se pitanje otkud detetu šifra? To teško da otac može da objasni, jer ne može otac da daje šifru bilo kome. Ako on ima dozvolu za držanje oružja, zadužen je da drži to oružje u skladu sa zakonom, ali ponavljam, dva meseca zatvora i 150.000 kazna, to je bezmalo nagrada, to nije kazna”, naglasio je Cvejić.

Smatra i da bi bolje bilo da se načelnik beogradske policije Veselin Milić uzdržao od objavljivanja papira na kojem je spisak đaka, jer to neće pomoći nikome.

Kako je rekao, ako je dete imalo Molotovljev koktel, to se ne uči na časovima opšte tehničkog predmeta i ponovio da je nasilje ušlo na velika vrata zahvaljujući sistemu i medijima.

indeksonline.rs/Tanjug