BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o ostavci ministra Branka Ružića, da ne vidi ličnu odgovornost ministra, ali da poštuje njegovu odluku.

“Ne vidim individualnu odgovornost ministra Ružića, ne vidim šta je on doprineo i pogrešio, ali uvažavam njegovu ličnu odluku da podnese ostavku kao znak objektivne odgovornosti za ono što se desilo u njegovom resoru. Šta je pogrešio Brako Ružić u obrazovanom sistemu, gde je invidualna odgovornost za to, postoji objektivna, prema tome poštujete taj čin”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše ostavku ministra Ružića.

Dačić je ministru zahvalio na dosadašnjem radu jer je, kako je rekao, svakako doprineo radu vlade i izrazio je nadu da će Ružić nastaviti da obavlja poslove na nekom drugom položaju ili funkciji.

“Što se tiče partije, čiji sam ja predsednik, mislim da će Branko Ružić u naredom periodu još puno doprineti i razvoju Srbije i interesima građana, jer je bio u različitim resorima i ministarstvima”, naglasio je on.

On je takođe prokomentarisao da nije video da je neko skoro dao ostavku na neku funkciju, a bilo je različitih povoda.

“Ja sam rekao više puta i to sam rekao još prvog dana posle te tragedije i ovo je nešto monstruozno. Ja sam stariji čovek i sećam se drugih događaja, i bio sam u politici u to vreme kad je bio zločin u Jabukovcu i u Ivanči, jedino čega se grozim je da se politizuje ova situacija i da se na osnovu te tragedije razmišlja o političkim efektima”, dodao je ministar.

Na pitanje kako niko od članova vlade nije otišao da zapali sveću u školi ili na groblju stradalim učenicima, Dačić je kazao da nisu želeli da politizuju događaj već su, kaže, otvorili Knjigu žalosti.

“Što se tiče svih tragičnih događaja, mi smo otvorili Knjiga žalosti ovde u MSP i u svim ambasadama i to je naš posao, i mi se time bavimo i ja sam se prvi potpisao”, rekao je ministar .

Dačić je prokomentarisao i izjavu Ruzića “da su zapadne vrednosti” doprinele ovim tragedijama i rekao da se ona ne treba banalizovati.

“Ne znam šta podrazumevate pod zapadnim vrednostima, zapadne vrednosti nisu samo plus, nego plus i minus, ja bih verovatno rekao drugačije, da je to nešto na šta smo navikli da gledamo na televiziji u drugim zemljama i to je istina, iz kojih- istina je da je 30 odsto iz SAD-a, da je iz Rusije ili Kine, nema tu zapadnih ili istočnih vrednosti, to se u Srbiji nije dešavalo, u vreme Tita se stanovi nisu zaključavali. Ja nisam za podnošenje ostavki, ja sam za borbu, a da li neko treba da podnese ostavku to nije pitanje, to je za razmišljanje, ja gledam na to, samo ako je neko lično odgovoran”, dodao je on.

Dačić je to rekao posle potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa ministrom inostranih poslova maldiva Abdulahom Šahidom.

indeksonline.rs/Tanjug