BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u poslednjih nekoliko dana bilo klasičnih zloupotreba tragedija koje su se desile u Srbiji i ostavile traume po porodice žrtava i posledice po celo društvo i ocenio da je nakon tragičnih događaja trebalo da se stvara kritična masa neophodna za stvaranje pozitivne klime u društvu a ne da se tome pristupa sa aspekta političke koristi.

Dačić je istakao da u protestima koji su organizovani pre par dana a i onima najavljenim za danas nije dominantno saosećanje sa bolom roditelja koji su izgubili decu, nego mržnja prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i želja da se iz toga politički profitira.

“Ovi protesti ne doprinose rešavanju problema nego komplikuju i zaoštravaju situaciju u društvu a imamo i dosta drugih probelema. Sada su nam neophodni političko jedinstvo i stabilnost”, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Prema njegovim rečima opravdano je da čovek posle svega što se desilo oseća bes i bol ali ne i ako to želi da iskoristi u političke svrhe i dodao da nisu baš jasni zahtevi opozicije za održavanje izbora.

“Ako neko traži izbore, očekuje da će na njima pobediti, a ovi koji ih sada traže ne verujem da to očekuju. Mislim da oni na izborima nemaju šanse”, rekao je Dačić.

Naveo je da pretnje koje su se čule na prethodnom protestu i u međuvremenu, i kod ljudi koji su možda hteli da idu na protest zakazan za danas popodne, razmišljaju da li da idu i za šta taj protest može da se iskoristi.

Ocenio je i da nije u redu to što će danas biti blokiran most “Gazela”, da će Beograd biti jedini grad u Evropi u kome će biti zatvorena međunarodna saobraćajnica i da na kraju krajeva to nije pošteno ni prema građanima Beograda.

Dačić je istakao da sada nema razloga za vanredne izbore, kao i da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću govori da preteruje sa izborima, a da je on samo za redovne izbore jer se, kako je rekao, tako postiže politička stabilnost, posebno u uslovima kriza sa kojima se stalno suočavamo.

Govoreći o skupu koji je Vučić najavio za 26. maj Dačić je rekao da time Vučić time ne politizuje tragične događaje već je najavio potrebu da se definiše strategija za normalnu Srbiju, koja neće dozvoliti da ucene i pritisci dovedu do toga da se postavi pitanje našeg daljeg puta.

Naveo je da će i sam učestvovati a verovatno i govoriti na skupu 26. maja, i da to okupljanje nije pretnja nikome, nego je dokaz koliko je jaka želja da Srbija bude stabilna i jedinstvena.

indeksonline.rs/Tanjug