BEOGRAD – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana.

Na početku razgovora ambasador Izraela Jahel Vilan izrazio je saučešće zbog nedavnih tragičnih događaja u Beogradu i preneo izraze saosećanja i solidarnosti sa porodicama nastradalih.

Sagovornici su razmenili mišljenje o stanju bilateralnih odnosa i mogućnostima za njihovo unapređenje.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog odluke Izraela da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“, što se negativno odrazilo na naše bilateralne odnose, ali istakao da uprkos tome treba tražiti zajedničke interese, pre svega zarad koristi dva naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata.

U razgovoru je izražen interes za nastavak ekonomske saradnje koja u prethodnim godinama beleži uspon, uz povećanje izraelskih investicija.

Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, posebno u oblasti transporta i izgradnje nekretnina.

Dačić je izrazio nadu da će nedavno otvaranje leta između Beograda i Tel-Aviva pozitivno uticati kako na ekonomsku, tako i na turističku razmenu dve zemlje.

Sagovornici su razmenili mišljenje i o situaciji u Izraelu.

Dačić je istakao da Srbija podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku, te da se nada da će u budućnosti biti nađen način da bude postignut dogovor koji će doprineti boljem životu svih ljudi u tom regionu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

indeksonline.rs/Tanjug