BEOGRAD – Ministar sposljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate jednostrane akte i provokacije Prištine koje se godinama dešavaju na KiM i da zaštite srpski narod.

“Zaštitite srpski narod na KiM, to vam je obaveza po svim rezolucijama i deklaracijama međunarodnih organizacija, nemojte dovoditi Srbiju u nezgodnu situaciju. Uradite ono što je vaše, da neko ne može da utiče na Kurtija je objašnjenje koje nije prihvatljivo”, rekao je Dačić na svečanosti u MSP kojom je obeležen Dan srpske diplomatije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora – od šefa delegacije EU, do ambasadora Kvinte, regiona, Turske, Egipta, Češke, Ukrajine, brojnih dugih afričkih zemlja, azijskih, južnoameričkih …

Ministar je naglasio da je insistiranje Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta iskreno i principijelno.

“Srbija traži poštovanje tog principa i zbog sebe, a i u isto vreme duboko smo uvereni da kršenje teritorijanog interiteta Srbije ne sme da bude ponovljeno nigde na svetu. Ne može kidanje dela teritorjie jedne države bez njene volje biti prihvaljtivo, a druge ne”, rekao je ministar i naglasio da takvi stavovi otvaraju vrata i vaćaju nas u neka davna vremena kada je sila bila iznad diplomatije.

Dačić je ukazao i da provokacije i jednostrani potezi Prisstine stvaraju situaciju koja opasno preti da destabilizuje mir, i dodao da je upravo zato prišitnska strana najveća pretnja miru i stabilnosti.

“Pozivamo međanarodnu zajednicu da obezbedi poštovnaje svih dogovora koje smo postigli, a ne da uz retoričku osudu onoga što radi Priština ostaje ovakva situacija u koju su oni doveli srpski narod”, rekao je ministar i poručio da je Srbija konstruktivna zemlja.

Prema njegovim rečima, to nije naša slabost već prednost.

On je rekao da od međunarodne zajednice Srbija traži poštovanje dogovora i onoga na čemu se radilo godinama.

Kako je istakao, Srbija traži poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake članice međunarodne zajednice zbog sebe i zbog njegovog grubog kršenja kada je reč o Кosovu i Metohiji.

“Srbija čvrsto stoji iza tih principa i dosledno ih promoviše u svojoj spoljnoj politici zato što je i sama ne tako davno bila žrtva njihovog grubog kršenja”, rekao je ministar.

Naglasio je da dobro pamtimo to iskustvo i da ne želimo da se ono ponovi bilo kome.

“Baš zato stalno i uporno podsećamo na njih, jer smo duboko uvereni da su oni, kao i međunarodno pravo jedini okvir u kojem treba da uređujemo naše međudržavne odnose. U suprotnom, bićemo izloženi stalnim krizama, stalnom preispitivanju temeljnih principa koje smo odavno svi prihvatili, a sve to vodi u nestabilnost i nesigurnosti”, naveo je on.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz javnog života i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug