ZAGREB – Dok velik deo Hrvatske vodi bitku s poplavama, u Slavoniji se bore sa najezdom komaraca, a stvar je otišla toliko daleko da je Grad Osijek zatražio dozvolu za tretman na području gde ih je najviše, a to je Kopački Rit, piše hrvatski portal Dnevnik.

Jedan stanovnik Osijeka ispričao je da od najezde komaraca ne može ništa da se radi.

“Uđeš u baštu…Komarci pojedoše. Juče sam probao da kosim naveče oko 17 sati. Nisam mogao od njih, lete u oči, u usta. Jednostavno nisam mogao, morao sam da prestanem”, kaže Dragoljub.

Pune su i prostorije Udruženja Mogu za terapijsko jahanje. Njihove životinje ne mogu da se odbrane od krvopija.

“Životinje su bukvalno u plikovima. Čak beže s paše kad ih pustimo koliko ih napadaju. Pokušavaju da se odbrane s repom i glavom, čak ih špricamo s kojekakvim sredstvima, ali nema efekta”, rekla je predsednica tog udruženja Marijana Koprivnjak.

Da sredstva nisu učinkovita, kaže i sveštenik Ivan i dodaje da ni deca u podne ne mogu da se igraju. “Imam osećaj da su veći, više nema ono u podne ih nema, tu su i ujutru i naveče. Tokom celog dana”, kaže otac Ivan i dodaje da šetnje kraj Drave ne dolaze u obzir.

Invaziju komaraca doneli su visoki vodostaji Drave i Dunava. “Najviše ih ima u pačkom ritu. To je oko 13.000 komaraca u klopci. Idući je Sarvaš s 5.000 komaraca. Oni još nisu svi doleteli, očekujemo da će se broj i dalje povećavati”, rekao je Hrvoje Bekina iz NZ ZJZ-a.

Očekuje se da će ove godine broj komaraca premašiti sezonu 2021. kad ih je u klopci bilo 45.000.

indeksonline.rs/Tanjug