PODGORICA – Odlazećem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, od subote 20. maja, prema zakonu pripada naziv “počasni bivši predsednik drzave”, koji će on najverovatnije prihvatiti, što podrazumeva da bi tu titulu mogao da koristi u narednih pet godina, pišu podgoričke Vijesti.

To bi se, dodaju, gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju, jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

Na pitanje Vijesti da li će Đukanović koristiti ovu zakonsku mogućnost odgovor iz njegovog kabineta, kažu, nisu dobili.

Prema Zakonu o predsedniku, ukoliko bude želeo da stekne počasni naziv – bivši predsednik Crne Gore, Đukanović će posle prestanka funkcije imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Takođe, ima pravo na lično obezbeđenje u skladu sa bezbednosnom procenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbednost i Uprava policije.

Ukoliko prihvati počasnu titulu, Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Prvi počasni predsednik Crne Gore bio je Filip Vujanović, kome naredne sedmice ističe mandat od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsednika države.

Počasni naziv “bivši predsednik države” predviđen je Zakonom o predsedniku usvojenom početkom 2018. godine, posle predsedničkih izbora na kojima je pobedio Đukanović.

Predsednik države, prema Zakonu o predsedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u poslednjem mesecu obavljanja funkcije predsednika.

To znači da će Đukanović kao bivši predsednik imati nadokandu od oko 1.500 evra.

Ako Đukanović ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Kako Đukanović ima do starosne penzije još gotovo punih pet godina, a ukoliko ne bude želeo da postane počasni predsednik države, njemu će biti obustavljena isplata naknade ukoliko zasnuje radni odnos.

Prema poslednjem imovinskom izveštaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsednička plata bila oko 2.200 evra.

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG). Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune…, pišu Vijesti.

indeksonline.rs/Tanjug