PODGORICA – Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović od međunarodnih obaveza u predsedničkom mandatu oprostio se susretom sa predsednikom Nemačke Frank Valter Štajnmajerom, u Dvoru Belvi u Berlinu.

Za Berlin je rekao da je jedna od najpoštovanijih evropskih i svetskih adresa, gde je, kako je juče saopšteno iz njegovog kabineta, imao tete-a-tete razgovore sa nemačkim predsednikom.

Štajnmajer je, navodi se, kazao da je počastvovan što je predsednik Đukanović izabrao posetu Nemačkoj kao poslednju međunarodnu destinaciju na kraju predsedničkog mandata.

Uz podsećanje da se poznaju četvrt veka, Štajnmajer je čestitao Đukanoviću na, kako je kazao, fenomenalnoj političkoj karijeri, za koju teško da ima primera u svetu.

Istovremeno je, navodi se, podsetio i na brojne zajedničke razgovore, visoko ceneći otvorenost i znalačku političku analizu predsednika Đukanovića, posebno kada je reč o regionu, koja je za Štajmajera uvek bila dragocjena iz koje je, kako je rekao, saznavao i učio.

“U tom kontekstu, posebno je ukazao na, nažalost tačna, upozorenja Đukanovića o povratku nacionalizama i njihovom porastu, što je kako je istakao, tendencija koja plaši i koju moramo ozbiljno shvatiti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nemački predsednik uputio i izraze poštovanja za ono što je Đukanović uradio za svoju zemlju, apostrofirajući, kako se navodi, “hrabre odluke tokom njegove političke karijere, suprotstavljanje Miloševiću, i sposobnost da tražeći nezavisnost za svoju zemlju ubedi međunarodne sagovornike u ispravnost te odluke.

Štajnmajer je, ističe se u saopštenju, odao Đukanoviću i priznanje za posvećeno zalaganje za pridruživanje Crne Gore EU i uvođenje zemlje u NATO, što su sve primeri koji pokazuju da zaslužuje zahvalnost i nemačke strane, i to možda još veću nego što je ima u svojoj zemlji.

“Zahvalan sam kao prijatelj i kao predsednik Nemačke što si sve ove godine bio veran svom kursu i evropskim vrednostima”, kazao je Štajnmajer, saopštio je kabinet Đukanovića.

Đukanović je, navodi se između ostalog, uz zahvalnost za prijem i priliku da na isteku mandata dobije ovakvu čast u Berlinu, kazao da njegov izbor nije slučajan, već izraz zahvalnosti za iskreno prijateljstvo i podršku koju je Crna Gora zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana imala od Nemačke u ostvarivanju evropskih aspiracija.