BEOGRAD – Er Srbija danas obnavlja direktnu avio liniju Beograd – Kairo, prekinutu zbog pandemije, a koja će prema rečima ambasadora Egipta Basela Salaha biti važna spona između glavnih gradova dve zemlje koje ove godine obeležavaju 115 godina diplomatskih odnosa.

Linija do Kaira povećaće ne samo obim razmene turista već i ekonomske i privredne sradanje naših dveju zemalja, naveo je ambasador za Tanjug i izrazio zadovoljstvo zbog postavljanja nove čarter linije Er Srbije koja će turistima iz Srbije otkriti potpuno novi dragulj Egipta – severnu obalu Mediterana, koju zovu egipatski Maldivi, a čiji je najlepši deo Almaza bej.

“Obnavljanje direktne avio linije Beograd i Kairo jedan je od čvrstih dokaza posvećenosti i želje obe zemlje da razvijaju odnose u različitim oblastima. Uspostavljena linija doprineće jačanju ekonomskih veza i većoj mobilnosti i povezivanju poslovne zajednice, kao i predstavljanju Kaira kao destinacije turstima koji uživaju u kultrnim i istorijskim znamenitostima i sa nestrpljenjem očekuju otvaranje novog Velikog egipatskog muzeja sa više od 50.000 artefakata”, rekao je on.

Salah je pozvao sve građane Srbije da posete Kairo i vide brojne širom sveta poznate istorijske i kulturne znamenitosti Egipta i osete gostoprimstvo i ljubav egipatskog naroda.

Direktor Er Srbije Jirži Marek naglasio je da kada govori o novoj direktnoj liniji ne misli samo na želju da turisti i biznis zajednica dolaze u Beograd i Kairo već i oni putnici koji će koristititi evropsku mrežu Er Srbije ali i onu ka severnoj Americi koju nacionalni prevoznik širi.

Mislimo i na putnike koji će koristiti naših 80 desetinacija koje ćemo imati do leta, rekao je Marek.

Među tim novim linijama biće, kako je najavio i čarter koji će povezati Beograd i Marsa Matrouh grad i istoimeni aerodrom na severu Egipta.

Komercijlani direktor Boško Rupić precizirao je za Tanjug da će se do Kaira leteti tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom.

“To su noćni letovi, postavljeni su tako da imaju dobre konekcije za zapadnu Evropu i letovi koji ujutro idu iz Kaira za Beograd, hvataju naše jutaranje talase ka zapadnoj Evropi”, rekao je Rupuć i podsetio da tradicionalno lete i iza Hurgadu i Šarm el Šeik.

Imaćemo i novu ekskluzivnu i u svetu popularnu destinaciju svake nedelje, kazao je on i podsetio da se ka “zemlji faraona” leti i iz Niša.

Nova čarter linija koja će povezati Beograd i Marsa Matrouh za dva sata i 30 minuta, turistima će otkriti novi egipatski dragulj koji se prostire od Aleksandrije do libijske granice.

Zahvaljujući dugim belim pesčanim plažama koje se stapaju u kristalno tirkizno more taj deo obale, prepun laguna, opravdano nosi epitet egipatski Maldivi, rekao je u ambasadi Egipta Saša Zarić predstavljajući turističku ponudu agencija na novoj destinaciji.

Almaza je veliki luksuzni kompleks od četiri hotela sa pet i jednog od četiri zvezdice, udaljen 30 kilometara od aerodroma.

U blizini je i kako je dodao novi grad građen po uzoru na Dubai.

Ambasador je naglasio da je vraćanje direktne avio linije Beograd Kairo za njega, nakon što je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi u junu posetio Srbiju, najsrećniji dogadaj od dolaska u Beograd.

indeksonline.rs/Tanjug