ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erodgan izjavio je kako Ankara u severnoj Siriji priprema stambene projekte koji će omogućiti da se gotovo milion izbeglica vrati u njihovu zemlju, prenosi Anadolija.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinarke “CNN International” Beki Anderson, govoreći o različitim temama od izbornog procesa do spoljne politike.

Na pitanje novinara u vezi s pozivima opozicije na masovnu deportaciju sirijskih izbeglica iz Turske, Erdogan je istakao kako se “s tim nije moguće složiti”.

“Ali mogu reći da turske nevladine organizacije sada rade ozbiljan posao u smislu obnove u severnoj Siriji. Oni grade kuće. Ove kuće su izgrađene kako bi Sirijci iz Turske mogli da se vrate u svoju domovinu”, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska preduzima još jedan korak.

“Pripremili smo i neke projekte vezane za stambenu izgradnju u Siriji za povratak gotovo milion izbeglica u njihovu zemlju. Ovo su prilično kvalitetni projekti. Zajedno s ovim projektima, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoju zemlju”, poručio je turski predsednik.

Odgovarajući i na pitanje je li moguća obnova odnosa sa Bašarom al Asadom, Erdogan je rekao:

“Izneo sam neke primedbe o tome. Bio sam prijatelj s porodicom Asad. Sastajali smo se kao porodica. Bili smo u takvoj poziciji. Nažalost, zbog nekih kasnijih događaja, došlo je do prekida naših bliskih odnosa. Uznemirila nas je i ta pauza”, objasnio je Erdogan.

Upitan o Asadovom zahtevu od Turske da povuče svoju vojsku iz Sirije, Erdogan je rekao:

“Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna teroristička pretnja s tih granica našoj zemlji. Jedini razlog zašto imamo vojnu prisutnost na granici je borba protiv terorizma. Turska se neće povući iz Sirije jer se teroristička pretnja nastavlja”.