BEOGRAD – Načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović izjavio je danas da su zaposleni u školama u obavezi da obezbede minimum procesa rada i dodao da je danas 90 škola obustavilo nastavu.

On je danas za Tanjug rekao da se to najviše odnosi na osnovne škole, zbog učenika koji su u prvom ciklusu obrazovanja, odnosno od prvog do četvrtog razreda u školama u kojima funkcioniše produženi boravak.

”Ukoliko roditelji nemaju mogućnost da dete ostave kod kuće, preporuka je svim školama, obaveza je svih škola da obezbede nastavnike, učitelje u produžnom boravku koji će ovu decu prihvatiti i ostaviti dokle god je potrebno da deca ostanu u školi”, rekao je FIlipović.

Prema njegovim rečima, kao prosvetni radnik i kao neko ko je proveo 12 godina u učionici i kasnije kao direktor škole gde je opet imao komunikaciju sa učenicima, zaista ne bih u ovom trenutku mogao da mu iko kaže ”Filipoviću, danas obustavimo nastavu, sutra ti deca ne dolaze”.

”Mislim da je vrlo važno da deca dođu, jer smo kao bića vrlo socijalni i druželjubivi. Ukoliko u ovom trenutku ostavimo decu samu kod kuće, deca će sama pretraživati, sama prolaziti kroz sumnje strahove i sama donositi zaključke”, izjavio je za Tanjug.

Dodao je i da kao odrasla lica i kao nastavnici misli da posle svih tih generacija učenika koje su izveli imaju sposobnost da saslušaju decu, da ih navode na pitanja, sarađuju sa njima, da im dozvole da ih pitaju.