BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je danas da će sutra posetiti Priboj gde će razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i da je policija preduzela sve radnje kako bi policajac I.A. osumnjičen za teško ubistvo bio priveden.

Gašić je to izjavio u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika SDPS Muamera Bačevca koji je zatražio da se što pre uhapsi policajac, počinilac ubistva mladića u Priboju i da se što oštrije kazni.

U odgovoru na pitanje poslanice Dveri Tamare Milenković Kerković zašto je zločin u Mladenovcu okarakterisan kao teroristički akt, Gašić je pročitao definiciju terorizma iz Krivičnog zakonika Srbije.

Kako je rekao policija je nakon masovnih ubistava u Mladenovcu postupala profesionalno, a ekipe policije su stigle na lice mesta nakon 15 minuta od ubistava.

“Istog trenutka su blokirani svi putni pravci. Sve policijske jedinice su pretraživale teren. Naravno, to je ono što drugi ne žele da vide kako bi umanjili trud policije”, istakao je Gašić komentarišući kako je naveo, naslove u nekim novinama da policija nakon masovnih ubistava u Mladenovcu ništa nije uradila.

Dodao je da je kriminal u prvih šest meseci ove godine beleži smanjenje za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Imali smo od januara do aprila 2023. godine 5788 krivičnih dela, a u istom periodu 2022. godine 7205 krivičnih dela”, naveo je Gašić.

Dodao je da su efikasnim radom policijskih sližbenika beogradske policije rešena sva najteža krivična dela protiv života i tela a izvršioci su podneti nadležnim tužiocima.

“Krivična dela protiv polne slobode beleže smanjenje za oko 34 procenata. Pohvalno je istaći da su krivična dela protiv imovine smanjena za oko 28 procenata. Ostvareni su pozitivni rezultati na suzbijanju opojnih droga”, naveo je Gašič.

Naglasio je da je policija tokom rada na otkrivanju i suzbijanju ilegalnog poseda i nošenja vatrebog oružja otkriveno 65 krivičnih dela nedozvoljene proizvodnje držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Ne zaboravite da smo samo u poslednjih osam meseci dve ogromne organizovane kriminalne grupe sklonili sa ulica Srbije. Broj krivičnih dela izvršenih na javnim mestima smanjen je za 18 procenata u odnosu na isti broj prošle godine. To su značajni rezultati”, naveo je Gašić.

Kada je u pitanju eksplozija u namenskoj fabrici Krušik, Gašić je rekao da se u fabrici naoružanja dešavaju incidenti, ali da su oni podložni ispitivanjima i dodao de će se nakon rada nadležnih službi utvrditi šta se tačno dogodilo.

indeksonline.rs/Tanjug