BEOGRAD – Skupština Grada Beograda organizovala je paljenje sveća ispred Starog dvora, povodom dva masovna ubistva koja su se u Srbiji dogodila u poslednja tri dana, a građani koji su počeli da dolaze uglavnom traže strože kazne za takva dela i smatraju da su ti tragični događaji posledica uticaja zapadne kulture.

“Mislim da je to realno sa stanovišta procene bezbdednosti u zemlji prelivanje zapadnog sistema vrednosti. Nije samo mentalna bolest, mislim da je akumulirano nezadovoljstvo. Da li je onaj mali monstrum ili ne, to će psihijatri reći, ali da se takav akt uradi tako stručno, diverzantski, to mnogi tinejdžeri nisu u stanju da urade revolveraški. Ja sam iz generacije socijalizma, a ovo je neoliberalni kapitalizam, vidimo kako su nas usrećili”, kaže Dragan Meznarić, koji ističe da je radio u Vojsci.

Dodaje da će problemi, ako ih godinama gurate pod tepih, kad-tad eskalirati.

“A kada eksplodiraju svi smo mi danas u žalosti. Kada pogledate od smrti maršala Tita do danas, koliko je godina prošlo, a na koje grane smo mi došli. Ne mislim samo u ekonomskom smislu, već u tom agresivnom smislu, kada se to rešava revolveraški. Mi smo onda divlji Balkan”, zaključuje Meznarić.

Njegov sugrađanin osvrnuo se na oca dečaka koji je izvršio masakr u OŠ “Vladisav Ribnikar”.

“Ugledni građanin. Šta su roditelji drugih, neugledni… Kako ugledan, ima četu da naoruža? Ja razumem ljubitelje oružja, svi smo mi bili u vojsci, ali nešto sa čovekom nije u redu. Pet pušaka ima i ne znam koliko revolvera. To je moralo da se dogodi”, pita se taj građanin.

Treći smatra da država treba da sve nevladine organizacije izbaci iz zemlje.

“Napraviti takav zakon da više nema da li neko ima osam godina, 88 ili 108, da svi moraju da odgovaraju krivično. Cela Srbija je zavijena u crno, ako tako nešto naprave treba da nikada više ne izađu iz zatvora. Naši verovatno nikada neće uvesti smrtnu kaznu, ali onda bar nikada da izađe iz zatvora. Dati mu pet doživotnih robija. Jednostavno, sabirati i ako treba dati 350 godina zatvora, pa ako preživiš, preživiš”, smatra taj Beograđanin.

Dodaje da treba biti još stoži i da treba uvesti što više milicije, a u školama obezbeđenje.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je danas venac ispred Skupštine grada u pomen žrtvama obe tragedije i zapalio sveće.

U tragediji koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, 13-ogodišnji Kosta K. ubio je osmoro učenika i čuvara i šestoro ranio, dok je u masovnom ubistvima u okolini 21-godišnji Uroš Blažić ubio osam osoba, a ranio četrnaest.

indeksonline.rs/Tanjug