ANKARA – Vrhovna izborna komisija saopštila je danas konačne rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Turskoj, u kojima ni aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan ni njegov glavni protivnik, opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu, nisu dobili većinsku podršku potrebnu za apsolutnu pobedu, što znači da će biti održan drugi krug izbora 28. maja.

Izborna komisija je saopštila da je Erdogan osvojio 49,24 odsto glasova, a Kiličdaroglu 45,07 odsto, dok je treći kandidat, nacionalistički političar Sinan Ogan, dobio podršku 5,28 odsto izašlih birača, prenosi AP.

Agencija ocenjuje da bi ključ za pobedu u drugom krugu mogao biti kod trećeplasiranog kandidata Ogana, koji je govoreći za turske medije ranije ove nedelje naveo uslove za dobijanje njegove podrške.

Među njima su zauzimanje oštrog stava protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), kao i utvrđivanje vremenskog okvira za vraćanje miliona izbeglica, uključujući skoro 3,7 miliona Sirijaca.

Kiličdaroglu je u četvrtak prešao sa svoje inkluzivnije, mekše retorike, kako bi uticao na nacionalističke glasače, obećavajući da će poslati nazad milione izbeglica i odbacujući svaku mogućnost pregovora o miru sa kurdskim militantima.

U intervjuu za CNN koji je emitovan danas, Erdogan je saopštio da se neće povinovati Oganovim zahtevima, a AP navodi da je tokom dana održan iznenadni sastanak između turskog predsednika i Ogana i da nakon skoro jednočasovnih razgovora nije izdato saopštenje.

indeksonline.rs/Tanjug