RAMALA – Izraelske vlasti uništile su danas zgradu palestinske škole na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvavši oštru osudu Evropske unije.

Odeljenje izraelske vojske za koordinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) saopštilo je danas da je zgrada, koja se nalazi na oko dva kilometara od Vitlejema, napravljena nelegalno, da je “opasna za bezbednost svakoga ko pohađa školu ili ulazi u objekat”, i da je zbog toga “morala da bude srušena”, preneo je Rojters.

Od Vitlejema do Ramale ima manje od 30 kilometara.

Delegacija Evropske unije na palestinskoj teritoriji navela je na Tviter nalogu da je “užasnuta” uništavanjem škole, upozorivši da će 60 dece biti pogođeno ovim činom.

Delegacija EU je napomenula da je rušenje škole, “prema međunarodnom pravu bilo nelegalno” i da će “samo povećati patnju palestinske populacije i dovesti do dalje eskalacije”.

COGAT je istakao da je vlasnik zgrade odbijao nekoliko puta da se uključi u dijalog sa izraelskim vlastima oko statusa objekta pre nego što je srušen.

Đaci i očevici su rekli da je zgrada sravnjena sa zemljom na način da skoro da nema traga da je tu nekad bila škola.

“Spremili smo se da idemo u školu, ali kada smo došli, škole nije bilo”, rekao je učenik Muhamed Ibrahim za Rojters.

Očevici su takođe rekli da je sav sadržaj iz škole bio zaplenjen.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se rasprava oko bezbednosti zgrade vodi šest godina i da će obližnja obrazovna ustanova primiti đake koji su ostali bez škole.

Izrael je za rušenje palestinskih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali često kao razlog navodio izostanak građevinske dozvole, za koju palestinske i grupe za ljudska prava kažu da ih je skoro nemoguće dobiti.

Palestinci žele da se više od pola miliona jevrejskih naseljenika, sa sve izraelskom vojskom, izmeste sa okupiranih teritorija, dodaje britanska agencija.

Izrael se protivi povlačenju, citirajući istorijsko pravo na biblijsku zemlju.

indeksonline.rs/Tanjug