PRIŠTINA – KFOR je saopštio danas da je povređeno ukupno 30 pripadnika mirovnih snaga koje predvodi NATO na Kosovu i Metohiji, i to 11 pripadnika te misije iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontigenta, koji su zadobili višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

“Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život”, navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenog Tanjugu.

Dodaje se da je misija KFOR-a povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost, i da su njihove trupe delovale odlučno i uzdržano, u okviru striktnih Pravila angažovanja (ROE).

“KFOR uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način”, navodi se u saopštenju.

Komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba, navodi Kfor.

“Kako bi se izbegli sukobi između strana i rizika od eskalacije, mirovnjaci KFOR-a sprečili su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca”, naglašava se u saopštenju.

KFOR je poručio da obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se “sakrivaju iza lažnih narativa”.

Poručeno je i da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mere kako bi omogućio bezbedno okruženje i slobodu kretanja “za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine”.

indeksonline.rs/Tanjug