LONDON – Kentberijski nadbiskup krunisao je danas kralja Čarlsa III na ceremoniji u Londonu, spustivši na njegovu glavu krunu Svetog Edvarda staru 360 godina, dok je ovaj sedeo na prestolu iz 14. veka u Vestminsterskoj opatiji.

Krunisanje je obavljeno predstavljanjem regalija – simbola kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i stavljanjem krune na glavu.

Nakon toga, svi prisutni u Vestminsterskoj opatiji uzviknuli su “Neka Bog čuva kralja”.

Ceremonija je održana u prisustvu više stotina zvanica i uz prisustvo poglavara drugih verskih zajednica, a vodio ju je kentberisjki biskup uz prisustvo biskupa i kardinala iz cele Britanje.

U samom činu učestvovali su i njegov sin Vilijam, kao i unuk Džordž.

Ceremonija je počela prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima, to jest kongregaciji, i u kome su ga oni prepoznali kao “nesumnjivog kralja”.

Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovarila: “Bože čuvaj kralja Čarlsa”.

Nakon toga, počeo je čin davanja zakletve i pomazanja koje se obavilo iza paravana jer se obo smatra najsvetijim delom ceremonije tokom kojeg kralj mora da bude skriven od pogleda.

Među zvanicama, odnosno svatovima, na venčanju su bili, pored ostalih, britanski premijer Riši Sunak, bivši premijeri Boris Džonson, Toni Bler, i Džon Mejdžor, kanadski premijer Džastin Trudo, francuski predsednik Emanuel Makron, kao i britanski princ Hari, čija se porodica nije pojavila na venčanju.