PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Alјbin Kurti izrazio je žaljenje što je na izborima 23. aprila, koji su održani u četiri opštine na severu, bila slaba izlaznost.

Kurti, kako prenose prištinskih mediji, nije izneo detalјe kada će tri gradonačelnika opština na severu KiM moći da polože zakletvu, navodeći da treba sačekati još nekoliko dana da se vidi ”da li će neka srpska stranka ući u opštinske vlasti”.

Prema njegovim rečima, u vezi sa ovim pitanjem treba sačekati ponedelјak, ali sve to, kako je naveo, ne treba da se dešava silom i nasilјem, već politikom koja je na usluzi svima bez razlike.

On je dodao da je rekao svim predsednicima opština na severu da treba da funkcionišu sa posvećenošću svima bez razlike.

Kada je reč o ZSO, Kurti je, kako prenose proštinski mediji, rekao ”da sporazum treba sprovesti odmah, bez bilo kakvih uslova i rokova”.

“To će biti razjašnjeno u narednoj sedmici. Potrebne su nam smernice za sprovođenje sporazuma od 27. februara. Naravno, članovi 7 i 10 sporazuma će takođe biti deo koraka u ovoj implementaciji, ali sporazum ima šest elemenata i 11 članova. Dakle, treba se složiti oko sveobuhvatnosti sporazuma, ali ne za uslove ili preduslove, ne za isklјučivost implementacije, i potrebno je takođe da ne bude kašnjenja u primeni”, naveo je Kurti.