SANKT PETERBURG – Pad međunarodnog prava započeo je Tribunalom za Jugoslaviju u Hagu, kada je vera u nadnacionalnu pravdu ozbiljno narušena, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Pad međunarodnog prava počeo je sa samoproglašenim tribunalom za Jugoslaviju u Hagu. Upravo od ove epizode ​​ozbiljno je potkopana i počela da bledi vera u nadnacionalnu pravdu“, rekao je Medvedev na XI Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je naveo, međunarodno pravo je u krizi, ali Rusija ne treba da ga napusti i glavno je da deluje u interesu svih zemalja.

„Međunarodno pravo je u izvesnom smislu u opadanju. I sistem međunarodne pravde je degradiran… Ali to ne znači da treba da napustimo međunarodno pravo, jer je to najvažnije sredstvo za komunikaciju između zemalja“, poručio je Medvedev, prenosi RIA novosti.

On je dodao da zemlje treba da razviju svoje nacionalne zakone, ali ne bi trebalo da se zatvaraju u “nacionalne okvire”.

„Ali glavno je da to međunarodni zakon bude zasnovan na zajedničkoj volji naroda, da ne deluje selektivno u interesu jedne zemlje, već da deluje u interesu svih, a upravo je to glavna mana sadašnjih sistema međunarodnog prava – selektivnost, diktat pojedinih zemalja ili grupe zemalja“, zaključio je Medvedev.

indeksonline.rs/Tanjug