BEOGRAD – Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da je teroristička organizacija “Identitarian Movement”, čiju majicu je nosio masovni ubica Uroš B., međunarodna teroristička mreža koja funkcioniše unutar nečega što se zove alternativna desnica, a koja se pojavila negde oko 2007. – 2008. godine.

“Radi se isključivo o fašističkoj i neonacističkoj ideologiji. Na žalost, on je identifikaciju napravio tom majicom na kojoj je pisalo ’88’, što je latinično slovo H po abecedi, što je u suštini poklič “Hajl Hitler”. Taj pokret je aktivan u Evropi i njihov model operandi je pokazao u drugim zemljama isto ovakva masovna ubistva sugrađana koji su njihovi sledbenici počinili”, rekao je Miletić za Tanjug.

Na pitanje šta znači reč “omalovažavanje”, koju je Uroš B. stalno ponavljao tokom hapšenje, Miletić odgovara da sve terorističke organizacije koriste neki viši moralni cilj.

“Da li je hteo da kaže omaložavanje nacije, omaložavanje nečega, to je problem sa njima, jer oni samo na takav način mogu sebi psihološki da opravdavaju zašto ubijaju svoje sugrađane”, konstatuje Miletić.

Navodi da je slično bilo i u slučajevima kada je hapšen izvršilac masovnog ubistva na Novom Zelandu, kao i da je Brejvik nešto slično rekao pre desetak godina u Norveškoj.

“Verovatno je sve počelo još od ubistva premijerke Švedske Ane Lind koju je isto ubio momak poreklom iz Mladenovca. Nažalost, mi imamo problem sa tom ultradesničarskom organizacijom koja se zapatila kod nas i zato je vrlo važno da vodimo računa i da u javnom diskursu ne koristimo narativ njihove ideologije”, poručuje Miletić.