BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da će ciljevi Srbije koji se tiču obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, koji će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine.

Na onlajn regionalnoj konferenciji “ReGreen” u Ljubljani, Đedović je rekla da kada je reč o smanjenju emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, cilj je da se emisije smanje za 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine, dok je u oblasti energetske efikasnosti realno da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 odsto godišnje.

Ministarka je naglasila da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

Prema njenim rečima, na taj način su uvaženi interesi države i građana da ima dovoljno energije, zatim interesi investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta, rekla je Đedović.

Pored stvaranja podsticajnog zakonskog okvira za investicije u OIE privatnog sektora, ona je istakla da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države. Đedović je rekla kako bi bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodan je snažan i efikasan EPS, sposoban da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana. Đedović je zaključila da je javno-privatni dijalog neophodan za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja može da se ide ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze.

indeksonline.rs/Tanjug