BERLIN – Ni 15 meseci nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šef BND-a Bruno Kal navodi da je, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, PRENOSI DOJČE VELE, POZIVAJUĆI se na DPA.

Napomenuo je da se, ipak, pad režima ne može u potpunosti isključiti.

“Rusija je još uvek u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i obezbedila neophodno naoružanje i municiju”, izjavio je Kal na Saveznoj akademiji za bezbednosnu politiku (BAKS) u Berlinu.

Zbog svega toga on smatra da nema govora o slabostima ruske vojske ili o tome da bi njene aktivnosti mogle da budu obustavljene.

Dodaje da ipak postoje slabe tačke i moguća iznenađenja što se tiče sposobnosti oružanih snaga.

Upozorio je da bi Putin mogao da ima uspeha sa svojom strategijom oslanjanja na vreme kao faktor i masovnost snaga, ako Zapad ne bude u dovoljnoj meri podržavao Ukrajinu i organizovao otpor.

Kal je napomenuo da je BND otprilike 14 dana pre početka rata utvrdila pojave koje nije bilo moguće drugačije protumačiti nego da će Rusija početi rat protiv Ukrajine.

Kal je kao neopravdane odbacio kritike da su tajne službe SAD i Velike Britanije mnogo ranije od BND-a znale da će izbiti rat.

Objasnio je da su te službe verovatnoću izbijanja rata predvidele na osnovu određenih kriterijuma i kretanja koja su posmatrali.

“Za BND je bila važna činjenica da je Putin na kraju krajeva taj koji donosi odluku, a za njega je ta odluka zavisila od mnogo stvari”, istakao je Kal.

indeksonline.rs/Tanjug