Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik Jahja Fehratović, napustio je sinoć tu političku paritiju sa obrazloženjem da ta stranka u izvornom obliku više ne postoji.

Jahja se javnosti obratio saopštenjem koje prenosimo u cjelosti.

“Obavještavam javnost da je, nakon nestatutarno preuzetih prerogativa, Glavni odbor Stranke pravde i pomirenja preuzeo na sebe ovlasti Kongresa stranke i nelegitimno i nelegalno pokušao izvršiti promjene u rukovodstvu stranke (suprotno članu 36 Statuta stranke, stav 2) – te iste smatram ništavnim i najavljujem da ću protiv onih koji su učestvovali u ovome poduzeti odgovarajuće pravne korake.

Ovim je stavljena tačka na svaku vrstu mog daljeg djelovanja u ovom ambijentu.

Stranka ideje koju smo osnivali, njegovali, za koju smo izgarali i žrtvovali – na žalost u tom obliku više ne postoji. Svelo se na polje interesa, populizma, sitnih i prizemnih djelovanja. Ja takvu stranku nisam utemeljivao niti u njoj djelovao. Iz tog razloga, svaki vid daljeg rada u ovakvom okružju više nema smisla.

Kao idealist, ostajem vjeran ideji. A kako je sadašnja struktura, na žalost, otišla od te ideje – svako dalje djelovanje u tom ambijentu gubi smisao. Iz tog razloga, izjavljujem da postajem vanstranačka ličnost koja svoj izborni legitimitet narodnog poslanika, akademske kapacitete, javni kredibilitet i društveni angažman stavlja isključivo u interese svog naroda, Islamske zajednice i ciljeva ostvarenja vizije i misije pokreta koji je utemeljio i vodio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić.

Ostajem na istim stanovištima na kojima sam bio od kada sam dio ovog pokreta bez kalkulacija, kompromisa, partikularnih interesa i truhlih dogovora. Nakon dugog razmatranja svih aspekata, strpljivosti i sagledavanja datih okolnosti, odgovorno tvrdim da smo došli do onog stadija na koji nas je naš osnivač više puta upozoravao da, ako se ikada dodgodi da ova stranka (SPP) postane kao druge dvije sandžačke stranke, da će istu sam…

Što se mene tiče, ne želim da rušim ono što sam pravio, ali neću ni da budem dio obestinjenja ove njegove sumnje. Zato, neka je njima hairl put, a ja ću, kao i do sada, prsima ka vjetru” – napisao je prof. dr. Jahja Fehratović.

indeksonline.rs