BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je, pregledom snimaka sa nadzornih kamera, nastavljeno suđenje Milošu Srebriću, optuženim da je 25. maja 2017. godine, prilikom pljačke ubio radnicu benzinske pumpe Kristinu Kaplanović i ranio radnika D.S.

Tokom pregleda jednog od snimaka koji je zabeležii ulaz u objekat benzinske pumpe, nedostaje pet minuta snimka, zbog čega branilac Jugoslav Tintor tvrdi da je taj snimak montiran, odnosno sečen.

Naime, na snimku nadzorne kamere u 10:30, vidi se da u desnom gornjem uglu stoji grupica od troje-četvoro ljudi kako stoji dok se u tom trenutku snimak prebacuje na 10:35 i vidi se kako dve osobe beže.

Druga kamera je zabeležila trenutak kada jedna osoba pada na pod, a druga beži, nakon čega se osoba koja je pala hvata i drži za stomak.

U narednih desetak minuta snimka, jedna osoba leži na betonu, dok joj dve osobe prilaze i pričaju telefonom, a ubrzo je stigla i policija.

Odbrana tvrdi da se na snimku vidi izvršilac, kao i da je utvrđeno da je on svetlo obučen, odnosno da ima svetlu majicu, dok, kako je odbrana istakla, oštećeni D.S. i osuđeni Stefan Rokvić u svom iskazu navode da je izvršilac bio u crnoj majici.

Na kraju današnjeg suđenja odbrana je tražila da se Srebriću pritvor zameni blažom merom, što je sudija odbila i zakazala sledeće ročište za 9. jun.

Srebrić je na prethodnom suđenju izneo odbranu tvrdeći da on nije počinio ovo krivično delo, već Rokvić.

Rokvić je ranije pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog zatvora jer nije prijavio ovo krivično delo.

Prvom prvostepenom presudom Srebrić je bio oduđen na kaznu zatvora od 30 godina, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu i naložio Višem sudu u Beogradu da ponovi suđenje.

Istom odlukom Apelacioni sud je potvrdio deo prvostepene presude kojom je Rokvić osuđen na kaznu kućnog zatvora od godinu dana uz elektronski nadzor zbog izvršenja krivičnog dela neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

U odbrazloženju odluke kojom je usvojena žalba Srebrićevog branioca, Apelacioni sud navodi da je bitno utvrditi kako je Srebrić bio obučen te večeri radi provere odbrane okrivljenog, kao i iskaza oštećenog D.S, koji je tom prilikom ranjen, a na kojim dokazima je u najvećem delu zasnovana prvostepena presuda.

Takođe, drugostepeni sud je ocenio da je nepotpuno utvrđeno kako je oštećeni D.S. zadobio povrede, kao i video snimci koji nije veštačen od strane veštaka odgovarajuće struke, kako bi se svaka sumnja u pogledu takvih činjenica bila otklonjena.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je neophodna i rekonstrukcija događaja, odnosno da se stvore uslovi kao u vreme izvršenja ovog krivičnog dela, da bi se na nesumnjiv način utvrdile pozicije svih lica koja su bila prisutna kritičnom prilikom.

Takođe je naložio da se sudski veštak izjasni o zadobijenim povredama oštećenog D.S, te da se odredi sudsko veštačenje snimaka video kamere iz spisa.

Srebrić je, kako se sumnja, 25. maja 2017. godine prilikom pljačke benzinske pumpe u Velikom Mokrom Lugu ubio radnicu Kaplanović, kada je ranjen i D.S.

Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom teška telesna povreda i krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

indeksonline.rs/Tanjug