PRIŠTINA – Posle sastanka Specijalnog izaslanika Nemačke za dijalog Emanuela Saracina, koji je iznenada posetio Kosovo i Metohiju, prištinska predsednica Vjosa Osmani saopštila je da je na sastanku razgovarano o najnovijim dešavanjima na severu.

Osmani je ponovila da je uloženo mnogo napora kako bi se nakon ostavki srpskih gradonačelnika situacija poboljšala i da se u tom cilju preduzimaju navodni demokratski i pravni procesi.

Ona je ponovila da je policija takozvanog Kosova reagovala protiv, kako je rekla, kriminalnih struktura.

„Kriminalne akcije na severu, orkestrirane od strane nelegalniһ struktura koje podržava Beograd, imaju za cilj da onemoguće nove gradonačelnike opština na severu zemlje da obavljaju svoje dužnosti po zakonu i ustavu i instrumentalizuju lokalno srpsko stanovništvo, kako bi se stvorio institucionalni vakuum, opšta klima straһa i neizvesnosti“, kaže se u saopštenju.

Osmani je istakla važnost podrške međunarodnih saveznika i stalne koordinacije sa njima u, kako je saopšteno, naporima za trajni mir, sigurnost i stabilnost.

„Osmani je ponovila da je delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno, da je to ispunjavanje njenih ustavniһ dužnosti u odbrani sviһ građana, bez razlike“, zaključuje se u saopštenju prištinskog predsedništva.

Specijalni izaslanik Nemačke za zapadni Balkan je danas u južnom delu Kosovske Mitrovice održao konferenciju za medije, na kojoj je komentarišući najnoviju krizu na severu Kosova i Metohije rekao da ne podržava glupe odluke.

Jutros je Emanuel Saracin na svom Tviter nalogu napisao da osuđuje nasilni upad pripadnika Kosovske policije u zgrade opština sa srpskom većinom i da će o tome danas razgovarati sa komandantom KFOR-a, šefom Euleksa, prištinskim zvaničnicima, ali i predstavnicima Srba sa severa naše južne pokrajine.

indeksonline.rs/Tanjug