GAZA – Izrael je ubio trojicu komandanata palestinskog Islamskog džihada tokom raketnog napada na Pojas Gaze, dok je izraelski zdravstveni zvaničnik rekao da je ubijeno najmanje 12 civila, među kojima su i deca.

Rojters navodi da su vazdušni napadi poslednji u nizu incidenata u više od godinu dana povećanog nasilja u kojima je izraelska vojska vršila česte racije, dok je eskaliralo nasilje među jevrejskim doseljenicima na teritoriji okupirane Zapadne obale u vreme sve većih uličnih napada Palestinaca na Izraelce.

Izraelska vojska poručila je da je ciljala tri visoka komandanta Islamskog džihada, druge najjače grupe u Pojasu Gaze, koji kontroliše grupa Hamas.

“Svaki terorista koji naškodi izraelskim državaljanima, zažaliće”, rekao je ministar odbrane Izraea Joav Galant.

Izraelska vojska je, radeći sa obaveštajcima Šin Beta, ciljala lidere Islamskog džihada u Gazi, a operacija je izvedena “precizno”, dodao je Galant.

Zdravstveni zvaničnik iz Gaze rekao je da je ubijeno najmanje 12 ljudi, a više od 20 ranjeno u vazdušnim napadima koji su pogodili stambene oblasti u Gazi.

Vojno krilo Islamskog džihada potvrdilo je ubistvo trojice komandanata navodeći da “nikada neće napustiti svoje pozicije i da će se otpor nastaviti, uz božju volju”.

Militantna grupa je identifikovala trojicu komandanata, među kojima su Džihad Ganam, Halil Al-Bahtini i Tarik Izeldin.

Jake eksplozije ciljale su nekoliko sati skloništa Islamskog džihada u stambenim oblastima i mestima širom Pojasa Gaze, uključujući i kampove za obuku i pogranične punktove.

“Na bombardovanje ćemo odgovoriti bombardovanjem, a na napad – napadom. Ovaj zločin neće proći nekažnjeno”, rekao je portparol Islamskog džihada Tarek Selmi.

indeksonline.rs/Tanjug