Plan kvaliteta vazduha za grad Novi Pazar biće gotov do početka grejne sezone, a iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno je 2,7 miliona dinara, izjavio je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Ivan Milanović. On je istakao da je već formirana radna grupa koja će se baviti ovim planom koji će biti sveobuhvatni strateški dokument koji će se baviti kvalitetom vazduha u narednih 10 godina. Prema rečima Milanovića Plan kvaliteta vazduha predstavlja preduslov za sistemsko rešavanje problema zagađenja vazduha.

Milanović je podsetio da su pre dve godine na tri osnovne škole u gradu postavljeni merni uređaji za praćenje kvaliteta vazduha, kao i da su podaci počeli da pristižu tek u februaru ove godine. Takođe, tokom leta još dva merna instrumenta će biti postavljena u gradu ali se još uvek ne zna koj će to biti lokacije. Rezultati sa svih mernih stanica i mesta značiće u pravljenju sveobuhvatnog plana kvaliteta vazduha koji će kada bude gotov usvojiti najpre Skupština Grada a onda će i resorno ministarstvo dati svoje mišljenje.

Bez obzira na početak primene plana kvaliteta vazduha Grad Novi Pazar će nastaviti sa sprovođenjem mera za unapređenje kvaliteta vazduha.