BRISEL – U Briselu je danas po podne počeo sastanak ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem.

Dačić će se posle sastanka obratiti medijima.

Šef srpske diplomatije je prethodno učestvovao na radnom ručku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, u okviru današnjeg Saveta za spoljne poslove EU.

Radnu posetu Briselu, Dačić je počeo sastankom sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Dačić je ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je takođe istakao važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike.

Šef srpske diplomatije Dačić rekao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Kada je rec o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti.

“Za Srbiju to pre svega znači formiranje ZSO”, rekao je Dačić.

indeksonline.rs/Tanjug