PODGORICA – U Crnoj Gori je tokom ove školske godine zabeleženo više od 1.500 slučajeva vršnjačkog nasilja, što znači da je svaki šesti učenik bio žrtva, dok je 43 odsto đaka svedočilo tome, podatak je Zavoda za školstvo.

Pravna savetnica u Građanskoj alijansi Ivana Đorđić upozorila je da se, kako kaže, alarm upalio i šalje poruku da smo, kako kaže, kao društo zakazali kada je posredi vršnjačko nasilje.

“Vršnjačko nasilje nije samo taj fizički sukob između vršnjaka, ili, nažalost,roditelja i učenika, već je i ono ozbiljno nasilje koje je zastupljeno na društvenim mrežama”, kazala je Đođić, preneo je portal RTCG.

Da je odgovornost na celom sistemu, tvrdi i psiholog Anđela Golubović i ističe da treba raditi na prevenciji sa najmlađima, dok je za one koji su se opredelili za nasilje, potrebno postavljanje jasnih granica.

“Kad kažem da ova deca nisu podložna korekciji ili psihološkom tretmanu, to značida ona imaju uvrženo mišljenje, koje je fiksirano. Ta deca vam samo reaguju na jasnu i čvrstu granicu po pitanju samih sankcija”, kazala je Golubović.

indeksonline.rs/Tanjug