PODGORICA – Sudska grana vlasti trenutno je najveća prepreka za promovisanje pravde u Crnoj Gori, izjavi je premijer tehničke Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je to rekao nakon otvaranja konferencije SEE | DEM u Budvi, odgovarajući na pitanje novinara šta vidi kao ključni izazov u Crnoj Gori u borbi protiv korupcije, da li su to slabe institucije, i šta se radilo u prethodnom periodu da ona budu ojačane.

“Mislim da je sudska grana vlasti najgora i najveća prepreka trenutno za promovisanje pravde u Crnoj Gori”, naveo je Abazović.

On je kazao da misli da je Tužilaštvo u dosta boljoj situaciji nego što je bilo.

Abazović je dodao da tamo već postoje određeni rezultati, određeno “provetravanje” i promene.

“U sudskoj grani vlasti znate da imamo slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala, koji će se voditi pred našim sudovima, govorim o predsednici Vrhovnog suda, predsedniku Privrednog suda”, naveo je Abazović.

On je kazao da će verovatno biti još slučajeva.

Abazović je rekao da su napravljene velike reforme u Upravi policije i značajne u Agenciji za nacionalnu bezbednost, i dodao da će sve to pomoći da se pravda mnogo bolje promoviše.

“Ali, ako me pitate konkretno koju instituciju smatram najslabijom karikom u ovom trenutku, ne kažem da je to možda ranije bio slučaj, to je sudska grana vlasti. Videćemo i na osnovu ovih slučajeva koje sam pomenuo šta će biti ishod”, naveo je Abazović.

On je kazao da će građanima mnoge stvari biti jasnije.

“Ja bih voleo i da tu svedočimo promenama, pravdi, ne sada nekim personalnim promenama. Ali, mislim da to ostaje kao veliki izazov”, kazao je Abazović.

On je ponovio da smatra da iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija.

Kako je naveo Abazović, suzbijanjem korupcije na Zapadnom Balkanu biće omogućeno da sve institucije profunkcionišu mnogo bolje i da se promoviše mnogo više pravde.

To će, kako je dodao, omogućiti “da se razni narodi, države, verske organizacije, različiti identiteti pomire, da više budemo fokusirani na ono što je budućnost, a manje na teme iz prošlosti, koja nije baš sjajna”.

Abazović je ocenio da Crna Gora u ovom trenutku prednjači po rezultatima u borbi protiv organozovanog kriminala i korupcije.

“U suštini smo na dobrom putu da shvatimo da iza sve te svađe i galame stoji želja određenih struktura da sačuvaju moć i kapital stečen u prethodnom periodu”, naveo je Abazović.

On je kazao da će građanima biti jasno da su na neki način sve vreme bili izmanipulisani, “da su branili interese koji zapravo nisu njihovi, državni, već privatni”.

“I mislim da je isto stvar povezana sa spoljnim uticajima, ovde se konkretno govori o ruskom uticaju”, naveo je Abazović, preneo je portal RTCG.

Prema njegovim rečima, taj uticaj pronalazi plodno tlo tamo gde nema jakih institucija, gde je korupcija raširena i gde je lako izmaniplulisati, ili doći do nekih političkih ili biznis strkutura sa novcem koji je iz crnih fondova.

“Kako institucije budu rasle, tako će se i ta vrsta uticaja suzbijati”, rekao je Abazović.

indeksonline.rs/Tanjug