BEOGRAD – Akademija ženskog liderstva ocenila je “uvredljivim i nedopustivim” nedavne izjave patrijarha srpskog Porfirija i pozvala sve one koji deluju u javnosti da odustanu od prakse diskriminatornih i mizoginih izjava o ženama.

“Veoma smo zabrinute zbog očiglednog nastavka kampanje SPC protiv žena u Srbiji. Svest o odgovornosti za izgovorene reči mora postojati. Snimak obraćanja patrijarha Porfiirija koji žene naziva bednicama i jadnicama je duboko ponižavajući i uznemirujući za sve žene u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Akademija ženskog liderstva ističe da je rodna ravnopravnost civilizacijska tekovina kojom se obezbeđuje ravnopravnost ljudi u jednom društvu.

“Njen sastavni deo je i upotreba jezika tako da, ako patrijarh može da kaže i jadnica i bednica, služavka i doktorka može da kaže i policajka, vojnikinja, ministarka”, dodaje se u saopštenju.

Ženska mreža Stranke slobode i pravde oštro je osudila izjavu partrijarha Porfirija, koji je žene koje insistiraju na rodno senzitivnom jeziku nazvao “jadnicama i bednicama”.

“Smatramo da je jezik mržnje, uvreda i nasilja nedopustiv i da ne priliči nikome, a posebno ne patrijarhu. Neprihvatljivo je da partrijarh vređa i ponižava žene koje su u Srbiji u stalnoj opasnosti od nasilja. Nažalost, od početka ove godine u femicidu ubijeno je 18 žena”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ta stranka će uraditi sve što je u njenoj moći da žene u Srbiji dobiju poštovanje i zaštitu svih institucija društva, u koje spada i Srpska pravoslavna crkva.

Resorni odbor DS za ljudska prava pozvao je patrijarha da, u duhu prosvećenosti koja bi morala da mu priliči, što pre uputi javno izvinjenje za iznete uvrede ženama.

“Patrijarh, kao najviše svešteno lice unutar crkvene hijerarhije, morao bi najbolje od svih da poznaje svoju ulogu u jednoj ustavom proklamovanoj sekularnoj državi, značaj i obim sopstvenog uticaja na vernike i vernice, pa samim tim i važnost da se pri svakom obraćanju iskažu visoke lične kompetencije i vrline za prenošenje reči božijih. ‘Jadnica i bednica’ se svakako ne uklapaju u plemenit i produhovljen narativ kakav se od patrijarha očekuje”, ističe se u saopštenju.

Kako se ukazuje, upotreba rodno senzitivnog jezika nije podrivanje crkve i njenog učenja, već svojstvenost razvoja jednog jezika i jedan od mehanizama unapređenja položaja žena u društvu.

“Upotreba rodno senzitivnog jezika nije mantra zbog koje će se žene odlučiti da ne rađaju ili ne ulaze u bračnu zajednicu ako to žele, a pogotovo nije nešto o čemu bi sam patrijarh trebalo da polemiše” navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug