BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu povećao je za skoro tri godine kaznu zatvora Aleksandru Reliću i pravosnažno ga osudio na 12 godina zatvora zbog ubistva Miloša Stojanovića nakon dočeka Nove godine, 1. januara 2019. godine, na parkingu ispred restorana na Adi Huji.

Prvostepenom presudom je Relić, koji je trenutno u bekstvu, bio osuđen na kaznu zatvora od osam godina i 10 meseci, dok je Apelacioni sud usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca u Beorgadu preinačio tu presudu u delu odluke o kazni, objavljeno je na sajtu tog suda.

Relić je pravosnažno oslobođen optužbe Optužnicom za otmicu i nanošenje lake telesne povrede devojci ubijenog.

Drugostepeni sud nalazi da je pravilno ocenjeno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih to što je priznao krivicu, da je iskreno izrazio kajanje i žaljenje, kao i da se korektno držao pred sudom, dok je sa druge strane od otežavajućih okolnosti Viši sud pravilno cenio da je okrivljeni osuđivan, pri čemu je imao u vidu da nije reč o osudi za istovrsno krivično delo, kao i protek vremena od ranije osude.

Međutim, Apelacioni sud smatra da je prvosteoeni sud dao prevelik značaj oklakšavajućim okolnostima, te da u konkretnom slučaju ovom krivičnom delu nije bilo mesta ublažavanju kazne, kao i da prvostepeni sud nije na adekvatan način cenio težinu izvršenih krivičnih dela.

Kada su u pitanju krivična dela otmica Marije Đ, Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno ocenio da se na snimcima nadzora ne vidi da je Relić imao u rukama pištolj, kao i da je pretio Mariji Đ. kada je ulazila u njegov automobil.

Prvostepeni sud je, po oceni drugostepenog suda, pravilno postupio kada je Relića oslobodio od optužbe za nanošenje lakih telesnih povreda Mariji Đ, zaključivši da je u odnosu na ovo krivično delo okrivljeni mogao da postupa jedino iz nehata i to svesnog nehata, odnosno da je za ovo delo potreban umišljaj, što nije dokazano.

Relić je uhapšen dan posle ubistva na Adi Huji, a u pritvoru je bio do 24. juna 2020. kada mu je pritvor zamenjen kućnim pritvorom.

On je 21. oktobra prosle godine pobegao iz kućnog pritvora, samo dva dana nakon što mu je izrečena prvostepena presuda, i trenutno je u bekstvu.

Sumnjiči se i da je 20. oktobra zajedno sa Dejanom V. pretukao Darka Lilića, sina nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Zorana Lilića.

indeksonline.rs/Tanjug