BEOGRAD- Predsednica Unije sindikata škola Beograd Snežana Romandić izjavila je danas da je prva mera koju bi trebalo sprovesti u školama vraćanje poverenja u školu i nastavnike.

U izjavi za Tanjug, Romandić je ocenila da je prisustvo policajaca u uniformamanajvidljivija mera primenjena zbog bezbednosti, ali da verovatno nije i najbolja i da nikako ne bi smela biti primarna.

“Da radimo sa tom decom, da imamo stručne saradnike, da imamo rasterećene nastavnike koji mogu da razgovaraju, da imamo manje administracije u školama da nastavnici mogu više da gledaju decu. Prva mera koju bi trebalo sprovesti je vratiti poverenje u školu i nastavnike”, poručila je Romandićeva.

Što se tiče mera, ona ističe da je puno mera primenjivo u školama.

“Prvo treba detektovati šta je sve potrebno da bi smo mogli da govorimo o merama. Nije to tako lako. Da vidimo gde je problem, pa ćemo lako pronaći mere, ali ne smemo da se krijemo od problema. Moramo da vidimo šta je problem i šta nas je dovelo ovde gde se sada nalazimo”, rekla je Romandićeva.

Na pitanje šta misli o testovima na drogu u školama, ona je odgovorila da je to tehnički moguće, ali da se postavlja pitanje šta ćete sa tom merom da postignete.

“Koji će biti epilog toga, šta uraditi sa rezultatima, ko će raditi sa decom koja budu pozitivna, i da li je to prva mera koju bismo trebali da uradimo ili bi trebalo da uradimo još nešto pre toga?”, navodi Romandićeva.

Ona smatra da nije dobra odluka da se nastava nastavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” posle masovnog ubistva i da je ona ishitrena.

“Kao neko ko 30 godina radi u školi prepoznajem da je sitaucija nenormalna i čini mi se da je sve ovo što se jurilo da se počne sa radom nije dobro i da to nije nešto u čemu se i deca i roditelji koji su u toj školi osećaju dobro. A ovog trenutka nam je da se osećamo dobro i srećno najpotrebnije”, rekla je Romandićeva.

Dodala je da smatra da bi roditelji trebalo da razgovaraju o tome sa decom, ali i da Ministarstvo prosvete treba da razgovara sa roditeljima.

“Mislim da bi se tada mogla doneti nego ova sada koja liči na to da svi žmurimo, sve je normalno, a zapravo ništa nije normalno”, poručila je Romandićeva.

indeksonline.rs/Tanjug