KIJEV – Specijalni izaslanik Pekinga Li Hui istakao je nakon posete Kijevu da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui boravio je u Kijevu u utorak i sredu, gde je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

“Kina je voljna da podstiče međunarodnu zajednicu da pronađe najveći zajednički imenitelj za rešavanje ukrajinske krize i uloži napore da se zaustave borbe, uspostavi prekid vatre i obnovi mir što je pre moguće”, navodi se u saopštenju.

RUSKE TRUPE vrše napade po linijama snabdevanja u blizini Bahmuta kako bi pokušale da zaustave napredovanje ukrajinske vojske, kažu vojnici u blizini linije fronta, preneo je danas Rojters.

”Sada, većim delom, kada smo krenuli da napredujemo, Rusi granatiraju sve pravce ka prednjim položajima, tako da naša oklopna vozila ne mogu da isporuče više pešadije, municije i ostalog”, rekao je komandant ukrajinskih jedinica u toj oblasti Petro Podaru.

ZAMENICA UKRAJINSKOG ministra odbrane Hana Malijar saopštila je danas da su kijevske snage u sredu odbile jednodnevne napade Rusije u Bahmutu.

”Neprijatelj je prikupio većinu svojih rezervi do Bahmuta i značajno ojačao grupu”, napisala je ona na svom kanalu na Telegramu.

”Danas je neprijatelj napadao Bahmut ceo dan. Svi napadi su odbijeni”.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski danas je osnovao Savet za integraciju, savetodavno telo koje će se baviti povratkom poluostrva Krima pod vlast Ukrajine.

On je rekao da će do povratka Krima ”sigurno doći”.

Zelenski je rekao da sve više zemalja shvata da bi bilo nemoguće ”vratiti mir u međunarodne odnose i punu snagu međunarodnog prava” bez prethodnog vraćanja Krima Ukrajini, prenosi Rojters.

”Nastavljamo rad u cilju oslobađanja Krima. To će se sigurno dogoditi – puni povratak u državni sistem Ukrajine”, rekao je Zelenski ukrajinski predsednik.

Agencija navodi da Rusija ne pokazuje znake napuštanja Krima, gde se nalazi njena crnomorska flota, kao i da je u prošlosti koristila to poluostrvo kao platformu za lansiranje raketnih udara na ciljeve u Ukrajini.

JEDNA OSOBA JE poginula danas u ruskom raketnom udaru na industrijsko postrojenje u južnom ukrajinskom gradu Odesi, dok su delovi projektila koji su padali tokom vazdušnog napada izazvali dva požara u istočnim oblastima Kijeva, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe su ranjene u napadu u Odesi, napisao je portparol vojne administracije Sergej Bračuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je jutros širom Ukrajine, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne udare na većem delu teritorije koji se proteže od Kijeva do centralnih regiona i juga zemlje.

BRITANSKI MINISTAR odbrane Ben Volas potvrdio je da Ukrajina korsti britanske rakete velikog dometa ”Storm Shadow”, preneo je danas Rojters.

”Sve što mogu da kažem je, koliko sam shvatio, da se koristi otkako smo najavili raspoređivanje u Ukrajini, ali neću da ulazim u dalje detalje”, rekao je Volas na zajedničkoj konferenciji sa svojim norveškim kolegom Bjernom Arildom Gramom.

Gram je naveo da doniranje borbenih aviona F-16 trenutno nije na dnevnom redu.

”Kada je reč o F-16, to sada nije na dnevnom redu i zaista ne želim da spekulišem o bilo kakvim mogućim budućim donacijama”, rekao je on.

EKSPLOZIJA JE UZROK iskakanja voza iz pruge na Krimu, izjavio je danas predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov.

On je za TV Rusija 24 rekao da je do eksplozije došlo zbog intervencije neovlašćenih lica i da je istraga u toku, prenose RIA Novosti.

U incidentu nema povređenih.

RUSIJA JE RANO jutros ispalila 30 krstarećih raketa na različite delove Ukrajine, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila 29, saopštili su zvaničnici.

Jedna osoba je poginula, a dve su ranjene od ruske rakete koja je prošla i pogodila industrijsku zgradu u južnom regionu Odese, saopštio je Serhij Bračuk, portparol vojne administracije regiona, prenosi AP.

Ukrajina je takođe oborila dva ruska drona koja su eksplodirala i dve izviđačke bespilotne letelice, saopštile su vlasti.

PREMA PRELIMINARNIM PODACIMA, najmanje dve osobe su ranjene kada su ukrajinske oružane snage bacile eksplozivnu napravu na sportsko-rekreativni centar u Gluškovu u Kurskoj oblasti na zapadu Rusije, naveo je na Telegramu guverner Roman Starovoitov.

“Ukrajinske oružane snage bacile su eksplozivnu napravu na sportsko-rekreativni centar u mestu Gluškovo. Preliminarni izveštaji kažu da su dva stanovnika ranjena”, napisao je Starovoitov.

SAD NISU SPREMNE ni u ovoj fazi ni u doglednoj budućnosti za bilo kakvu konstruktivnu akciju u vezi sa pregovorima o situaciji u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa ugandskim kolegom Jejeom Odongom.

On je ocenio da su SAD od situacije u Ukrajini načinile ”svoj strateški kurs kako bi se suprotstavile objektivnom formiranju multipolarnog sveta, i da bi zadržale svoju hegemoniju i potčinile svakoga i svugde svojoj volji”.

UKRAJINA JE OD POČETKA MAJA pojačala subverzivnu aktivnost u regionu Zaporožja, ali ruske snage joj se uspešno suprotstavljaju, izjavio je danas vršilac dužnosti regionalnog guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

”Nažalost, neprijatelj je pojačao svoju aktivnost otprilike početkom maja i počeli smo da hvatamo daleko veći broj subverzivnih grupa, ali treba napomenuti da je njihov kvalitet počeo naglo da opada”, rekao je Balički, prenosi TASS.

”Među diverzantima ima dece i ”korisnih idiota” koji pristaju na takve rizike za 2.000 grivni”, dodao je on.

”Ali naučili smo kako da se suprotstavimo ovoj aktivnosti, njihovim naoružanim bandama i ćelijama. Pronašli smo mehanizme i nastavićemo da poboljšavamo pristupe protivterorističkim aktivnostima“, naglasio je Balicki.

RUSKI MINISTAR ODBRANE Sergej Šojgu nadgledao je borbenu obuku osoblja po ugovoru na poligonima Zapadnog vojnog okruga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Glavnokomandujući kopnenih snaga Oleg Saljukov izvestio je ministra odbrane da se trupe obučavaju na poligonima pod rukovodstvom oficira sa borbenim iskustvom stečenim u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, uzimajući u obzir specifičnosti naoružanja koje je isporučio Zapad, a koje koristi neprijatelj, stoji u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug