MOSKVA – Direktor sibirskog Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Aleksandar Šipljuk, koji je uhapšen zajedno sa još dvojicom stručnjaka za tehnologiju hipersoničnih raketa, optužen je danas za odavanje tajni Kini.

Prema saznanjima Rojtersa, Šipljuk je osumnjičen da je poverljivi materijal predao na naučnoj konferenciji u Kini 2017. godine.

On tvrdi da je nevin i insistira da informacije nisu poverljive, kao i da su bile dostupne na Internetu.

“Uveren je u sopstvenu nevinost i u činjenicu da informacija nije bila tajna”, rekao je jedan od neimenovanih izvora britanske agencije.

Upitan o optužbama sa kojima se suočavaju naučnici, ali i o prethodnim slučajevima izdaje povezanim sa Kinom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bezbednosne službe paze na moguće slučajeve u vezi sa “izdajom imovine”.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da su odnosi Pekinga i Moskve zasnovani na “nesvrstanosti, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana”.

“To se suštinski razlikuje od onoga što rade neke vojne i obaveštajne alijanse na osnovu svog hladnoratovskog mentaliteta”, navode iz kineskog ministarstva.

Prošle godine, specijalista za lasere Dmitrij Kolker uhapšen je u Sibiru pod optužbom za izdaju, ali je dva dana kasnije preminuo od raka.

Njegov advokat Aleksandar Fedulov nedavno je rekao Rojtersu da je Kolker optužen za prenošenje tajni Kini, što je porodica naučnika negirala.

Aleksandar Lukanin, naučnik iz sibirskog grada Tomska, uhapšen je 2020. godine pod sumnjom da je prenosio tehničke tajne Pekingu, javila je tada ruska državna novinska agencija TAS S.

On je prošle godine osuđen na sedam i po godina zatvora.

Valerij Mitko, naučnik koji je na čelu Arktičke akademije nauka u Sankt Peterburgu, takođe je optužen 2020. godine da je prenosio tajne Kini, gde je redovno putovao da drži predavanja.

On je, dve godine kasnije, preminuo u kućnom pritvoru u 82. godini.

Svi ti slučajevi pokazuju da Moskva pazi da ne izgubi bilo kakvu tehnološku predsnost, čak i u odnosu na Kinu, saveznika na kojeg se sve više oslanja od početka invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, naveo je Rojters.

indeksonline.rs/Tanjug