BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto danas je ocenio u Beogradu da su Evropi u ovim i za ekonomiju i privredu nimalo jednostavnim trenucima protebni novi članovi kako bi se proširilo delovanje i konkurentnost evropskih kompanija i naglasio da je upravo zato Srbija danas potrebnija EU više nego Srbiji članstvo u Uniji.

Sijarto je to rekao otvarajući Srpsko-madajrski poslovni forum koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za spoljne poslove i trgovinu Mađarske i Agencijom za promociju izvoza Mađarske, a na kojem učestvuje 70 kompanija iz obe zemlje, povodom održavanja 13. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju kojom perdsedava zajedno sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Tomsiavom Momirovićem.

Govoreći o sitaciji u kojoj se Evropa našla i zbog rata u Ukrajni, a koja otežava trgovinu, kida ustaljene mreže saradnje, čime između ostalog, onemogućava trgovninu između istoka i zpada na uhodanim stazavama, kao i samom zančaju jačanja evropske privede i evropskih kompanija ugroženim sankcijama, Sijarto je naglasio i da Budimešta ne opravdava snishodljiv stav Brisela prema Srbiji.

“Mislim da bi proširenje pomoglo konkurentosti EU i zato bi nam bili potebni novi članovi, da proširujemo područje dalovanja EU. EU je Srbiji danas potrebna više nego Srbiji članstvo u EU i zato smatramo da nije uredu stav Brisela koji se snishodljivo odnosi prema Srbiji”, rekao je Sijarto i naglasio da Mađarksa podržava incijativu Otovreni Balkan i da je zato predložila da se naredni skup održi u Budimpešti kako bi pokazali da članice EU i zemlje u okviru inicjative OB treba da sarađuju u cilju jacanja konkrutentosti .

Mađarski ministar krikovao je i pojedine stavove koji nisu blagonakloni prema onima koji nastoje da reše problem na drugačiji način.

“Ako neko pokuša da racionalno sagleda sistem odnosa izmejdu istoka i zpada odmah mu se prebaciju da je prijatelj Putnina, propagandsita Kremlja,… teško je voditi razumnu poltiku danas i još dodatno Brisel otežava situaciju evoropske privrede što uvodi mere usled rata koje dovode u izuzento tešku situacijhu sve privrede u Evropi kao i evropske privedne subjekte, dok američke firme imaju prednost pred evrpskim preduzećima a mi sami sebi nanosimo negativne posledice zbog sankcija”, rekao je Sijarto.

On je ocenio da je jedini” trn u dlanu” između dve zemlje predstavlja gružva na graničnim prelazima, te je izrazio zadovoljstvo što će problem biti rešen tako što će se izgraditi jedan od najmodernijih graničnih prelaza u Evropi.

Upravo to što dve zemlje nemaju nijedno otvoreno pitanje prilika je i za građane Srbije da u Mađarskoj potraze posao.

Stalni privedni rast i investicioni rekord koji Mađarska beleži zemlji daje mugćnost da otvori tržište rada i za građane Srbije, rekao je Sijarto i dodao da u njegovoj zemlji već radi 5.400 sprskih državlajna.

Sijarto je nagalsio da u ovakvim uslovma moramo da budemo uspešni i podsetio na zajendički stav prema turskom – balkanskom toku i to što nisu dozvolili da ih saveznici odgovore od toga, iako su im prijateljski pretili sankcijama – da je bilo drugačije ne bismo imli dovoljno gasa za privedu i građane.

Naglasio da je uravo taj primer pokazatelj da treba jačati saradnju između Srbije i Madajrske.

Moramo da imamo dobre partnere, partnere od poverenja i zato msilim da bliska saradnja između Srbije i Mađarske može da pomogne da se prevlada ova sitaucija, rekao je Sijarto i izrazio zadovoljstvo zbog sprazuma potpisanih sa Srbijom koji će doprinetei energetskoj bezbednosti obe zemlje.

“U Mađarskoj nemamo energetsku bezbednost bez Srbije, kao što u Srbiji nema energetske bezbednosti bez Mađarske”, rekao je Sijarto.

Madjarski ministar izrazio je zadovoljstvo što će biti izgrađen novi naftovod između Mađarske i Srbije, kod mesta Alđe do Novog Sada, dug preko 100 kilometara, u saradnji mađarskog preduzeća Mol i srpskog Transnafta.

Sijarto je to rekao na skupu na kojem je govorio i predsednik PKS Marko Čadež koji je ocenio da Srbija i Mađarska neguju dobrosusedske odnose praveći klimu koja nikada nije bila bolja kada je reč o političkim odnosima i zajedničkim projektima.

“Imamo odlične temelje za još bolju privrednu, trgovinsku i investicionu saradnju, rekao je Čadež i ocenio da je u teškim trenucima potrebno imati prijatelje i dobre susede i raditi na otklanjanju svih barijera i povezivanju tržišta unutar regiona, kao i približavanju ekonomija Zapadnog Balkana evropskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zajednički infrastrukturni projekti, energetski i saobraćajni, su od velikog značaja jer će omogućiti snabdevanje energentima građana i privrede dve zemlje i veću energetsku sigurnost i bolje saobraćajno povezivanje.

Nakon plenarnog dela počeli su bilateralni razgovori srpskih i mađaraskih kompanija iz sledećih sektora – građevina, metalska, IКT, tretman voda, tretman otpada, reciklaža i kompostiranje, energetika, farmacija, zdravstvena industrija.

Poslovni forum u PKS počeo je minutom ćutanja za stradale u dve velike tragedije koje su zadesile Srbiju prvoj u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i drugoj u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

indeksonline.rs/Tanjug