SARAJEVO – Struka u BiH ocenila je da su deca nesrećna i da školu doživljavaju kao bolest, a da je društvo trulo i da pokazuje znake pucanja.

Ovo je rečeno u debati na sarajevskoj N1 tv. nakon stravične tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar”, gde je 13 godina staro dete usmrtilo devet osoba, od kojih je osam učenika, dok je šestoro dece i jednog nastavnika ranio.

Ova beogradska tragedija otvorila je i mnoga pitanja u BiH.

Za sarajevskog profesora geografije Vedrana Zubana je tragedija u Beogradu mogla biti očekivana s obzirom na postojanje elemenata koji, kako kaže, permanentno razvijaju razne “izme”.

“Nije nam dosta svih onih izama 25-30 godina u obliku fašizma i kleronacionalizma kojima obiluje medijski prostor, obiluju društvene mreže. Zaboravljamo da se kod dece zbog kvazi kapitalizma i vizuelizacije razvijaju dva ozbiljna ‘izma’, a to je ‘izam’ ako nemaš taj i taj mobitel, ne možeš se družiti s nama, moraš imati tu i tu jaknu, moraš biti materijalno situiran da bi bio s nama”, rekao je profesor Zuban.

On se prisetio i formiranja, kako je rekao, elitističkih razreda u Kantonu Sarajevo u pojedinim školama.

“Sa druge strane jedan ‘izam’ koji mi je još gori a to je ‘izam’ fizičkog izgleda gde svaka devojčica treba da bude Kim Kardašijan, muškarac kao neki atleta, a zaboravljamo suštinski da je dete dete”, istakao je Zubić.

Prema njegovim rečima, društvo je generalno u problemu. “Društvo je trulo, pokazuje znake pucanja”, jasan je Zubić.

Kako je istakao, u fokusu su mnoge druge stvari osim da se priča o obrazovanju, deci i njihovim problemima. “Da se o obrazovanju i vaspitanju pričalo u poslednjih 25 godina, koliko o formiranju Vlade FBiH poslednja tri meseca, Finska i Singapur bi od nas prepisivali obrazovni sistem”, kazao je Zubić.

Zubić navodi da treba preispitati ko su deci uzori, pogotovo fenomeni sa TikToka i da su se vremena promenila i da su se, kako objašnjava, krivična dela nekada dešavala na ulici “kada su deca krala i otimala, a danas se to dešava negde drugo”.

“Vi nemate decu na ulici koja će vam napraviti krivično đelo, ali oni rade krivično delo negde drugo”, naveo je Zubić i dodao da na kraju, postiji postoji saglasje da roditelji moraju razgovarati sa decom i posvetiti se njima.

Pedagog Elvira Velić Muftić je primetila da deca imaju danas veliki pritisak od dobijanja najboljih ocena i da zato, kako je navela, “deca doživljavaju školu kao bolest”.

“Njima je škola mržnja, strah, nervoza”, navela je Velić Muftić i istakla da je “slika koju društvo kreira loša i da su u konačnici svi nesrećni”.

“Ovo ovako kako je trenutno nije dobro i nisu samo deca nesretna, nego i kolege”, rekla je ona.

indeksonline.rs/Tanjug