BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, nakon potpisivanja Sporazuma sa predstavnicima poljoprivrednika, da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, te da će budžet Ministarstva poljoprivrede, kako kaže, u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara.

“Upravo smo okončali ono što je bilo ružno iza nas u poslednjih nekoliko dana. Sve dogovoreno sa pregovora koji su se održali u subotu stavljeno je na papir. Ovo je jedan veliki napredak”, rekla je Tanaskovićeva.

Navela je da je novih 40 milijardi dinara – mere koje su ispregovarane sa poljoprivrednicima.

“Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou”, istakla je Tanasković, ddoajući da joj je drago “što je dato mnogo”.

“Iznos povećanja po hektaru je duplo povećan sa 9.000 na 18.000 dinara, povećanje po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara, povećanje iznosa po litri mleka sa 15 na 19 dinara”, rekla je ona.

Objasnila da će sve te mere doprineti da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

“Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje “plavog dizela”, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji”, objasnila je Tanaskovićeva.

Izrazila je nadu da će sledeći agrarni budžet biti napravljen sistemski i temeljno, kako ne bismo dolazili u slične situacije.

indeksonline.rs/Tanjug