BEOGRAD – Teniski savez Srbije (TSS) sa opštio je danas da, uz učešće teniskih klubova, pokreće projekat “Novi vek srpskog tenisa”.

Kako se navodi, Osnivačka skupština Jugoslovenske asocijacije održana je pre 100. godina, a u 101. ulazimo sa sledećim ključnim ciljevima:

– Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).

– Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.

– Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.

Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici, a prikazaće se dug i težak put generacija tenisera tokom 100 godina, od Osnivačke skupštine Jugoslovenske teniske asocijacije, do trijumfalnog puta do vrha Novaka Đokovića i potencijalnih naslednika u novom veku.

Tokom projekta vodiće se računa i o promovisanju ideje odgovornog sporta – svestranog pristupa pitanjima ekologije u organizaciji takmičenja, borbe protiv nasilja i za fer-plej u sportu, podrške zdravom načinu života i ishrane.

Projekat “Novi vek srpskog tenisa” počinje serijom dečjih turnira za učesnike do 10 godina, koji će biti održani u regionalnim centrima – Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

Organizatori turnira su Teniski savez Srbije i klubovi Crvena zvezda, Spartak, Akademija Tipsarević, TAŽ, Sloboda, Partizan, Elit i Centar Novak, a do 200 dece učestvovaće na svakom turniru.

Prvi turnir serije na programu je 13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda, tamo gde je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu profesionalnu titulu.

Finalni turnir je predviđen za 23. i 24. septembar na terenima TA Novak u Beogradu.

Planira se da serija dečjih turnira postane manifestacija koja će se održavati svake godine, širom Srbije i da će broj klubova i učesnika samo da raste.

indeksonline.rs/Tanjug