ISTANBUL – Zvaničnici Turske,Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija sastaće se u petak kako bi razgovarali o sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

On je dodao da će se razgovarati o evakuaciji brodova pod turskom zastavom i pošiljki žitarica iz crnomorskih luka u sklopu sporazuma.

Kako navodi Rojters, Ankara radi na produženju sporazuma koji ističe 18. maja.

Sastanak u petak će biti, kako je saopšteno, tehnički, nakon čega će seldeće sedmice uslediti sastanak zamenika ministara.

”Nastavljamo sa našim naporima da osiguramo da se inicijativa za žito nastavi na brz i siguran način. Iz razgovora smo stekli utisak da će ti napori dati pozitivne rezultate”, rekao je Akar.

UN i Turska su posredovale u onome što je opisano kao paket aranžman u julu prošle godine, odnosno bezbedan nastavak ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica i obaveza UN da pomognuRusiji u njenom izvozu žitarica i, pre svega, đubriva.

Rojters takođe navodi da Rusija ima spisak zahteva koje želi da budu ispunjeni kako bi sporazum bio produžen, za koji UN kažu da pomaže u rešavanju globalne krize hrane koju je pogoršao rat Rusije i Ukrajine.

indeksonline.rs/Tanjug