KIJEV – U CELOJ UKRAJINI noćas su se oglasili alarmi za vazdušnu opasnost, a gradska uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila sve ruske rakete i bespilotne letelice.

“Prema preliminarnim informacijama, u vazdušnom prostoru Kijeva naše snage PVO su uništile sve neprijateljske rakete i bespilotne letelice! Podaci se preciziraju”, saopštio je šef gradske uprave Serhij Popko, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naveo da do sada nije bilo civilnih žrtava, niti oštećenja na stambenim objektima i infrastrukturi.

SNAGE PVO UKRAJINE su tokom noćašnjeg masovnog ruskog raketnog napada uništile 15 krstarećih raketa, od ukupno ispaljenih 18, saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, ruske snage napale su Ukrajinu iz strateških aviona – devet Tu-95 iz Murmanske oblasti i dva Tu-160 iz regiona Kaspijskog mora.

Zalužni je naveo da su ruske snage koristile krstareće rakete H-101/Kh-555.

AMERIČKA AMBASADORKA U Ukrajini Bridžit Brink osudila je najnoviji napad Rusije izveden tokom noći kao “varvarski”, prenosi “Gardijan”.

“Rusija je ponovo lansirala rakete usred noći na ukrajinske gradove u kojima bi civili, uključujući decu, trebalo da mogu da spavaju bezbedno i mirno”, napisala je ona na Tviteru.

Brink je poručila da je zahvalna onima koji štite ukrajinsko nebo i dodala da će SAD nastaviti da rade naporno i brzo kako bi podržale njih i njihovu sposobnost da pobede ruske varvarske napade na narod Ukrajine.
U RUSKOM RAKETIRANJU Pavlograda, u Dnjepropetrovskoj oblasti, povređeno je 34 ljudi, među njima petoro dece, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergij Lisak, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naveo da je oštećeno 19 višespratnica, 25 privatnih kuća, šest ustanova školskog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i pet prodavnica.

Oštećeno je i jedno industrijsko preduzeće.

KOMANDANT ISTOČNE GRUPE Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, izjavio je da Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove jurišne grupe privatne vojne kompanije Vagner, borce drugih privatnih kompanija i padobrance, ali ne uspeva da zauzme Bahmut, navodi Interfaks Ukrajina.

Sirski je rekao da u pojedinim delovima Oružane snage Ukrajine uspešno izvode kontranapade, saopštila je pres služba Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima Sirskog, kod Bahmuta se nastavljaju intenzivne borbe, a ruske snage su izvele brojne napade, pokušavajući da probiju ukrajinsku odbranu u nekoliko pravaca, ali su ti napadi odbijeni.

ARTILJERIJA CENTARA BORBENIH grupa eliminisala je do 140 ciljeva ukrajinske vojske u oblasti Krasnog Limana, izjavio je portparol Ruskog centra za borbene grupe Aleksandar Savčuk, prenosi TAS S.

Izviđačke grupe borbene grupe Centar otkrile su položaje 81. zasebne vazdušno-mobilne brigade ukrajinske vojske i 58. motorizovane pešadijske brigade i usled artiljerijske vatre neprijatelj je pretrpeo gubitke kako u ljudstvu tako i u vojnoj tehnici, naveo je Savčuk.

Pored toga, ruski borbeni avioni Su-34 i Su-25 naneli su precizne udare na uporišta ukrajinskih nacionalističkih boraca.

PORTPAROLKA JUŽNE KOMANDE ukrajinske vojske Natalija Humenjuk, izjavila je da je eksplozija u skladištu nafte u Sevastopolju na Krimu bila samo “priprema” za ukrajinsku kontraofanzivu, prenela je “Ukrajinska pravda”.

“Ova akcija je samo priprema za široku, opštu ofanzivu koju svi očekuju”, navela je Humenjuk.

Međutim, kako navodi “Kijev independent”, ukrajinsko liderstvo i visoki vojni komandanti nisu potvrdili da Ukrajina stoji iza napada u subotu

NA PRUZI u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom, došlo je do eksplozije, usled čega je lokomotiva teretnog voza iskočila sa šina, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Nema žrtava, prenosi Interfaks.

“Neidentifikovana eksplozivna naprava je eksplodirala u Unečkom okrugu, na 136. kilometru pruge Brjansk-Uneča”, napisao je Bogomaz na Telegramu.