VAŠINGTON – Naučnici sa Univerziteta Mičigen u SAD-u otkrili su neobičan talas aktivnosti u mozgu dvoje umirućih ljudi, a koji bi mogao biti objašnjenje za fenomen iskustava bliskih sa smrću, prenosi Sajens alert (Science Alert).

Naučnici za sada nisu uspeli da utvrde šta se tačno dešava u mozgu u poslednjim trenucima života čoveka, a tek prošle godine prvi put su detaljno evidentirani moždani talasi umiruće osobe i zabeležen skok u jednoj određenoj vrsti moždane aktivnosti – gama talasima, zajedno sa promenama na drugim frekvencijama.

U novom istraživanju naučnici su takođe primetili sličnu eksploziju kratkotrajne gama aktivnosti kod dva od četiri pacijenta kojima su isključeni aparati za održavanje života.

Neurolog Džimo Borjigin i njegove kolege od 2013. godine traže paralele između poslednjih trenutaka ljudskog mozga i rezultata eksperimentisanja na pacovima kojima je indukovan srčani zastoj.

Smatraju da bi ovi prolazni bljeskovi moždane aktivnosti, koji se dešavaju kada ispitanici više nisu naoko svesni zbivanja oko sebe, mogli objasniti fenomen bliskih iskustava sa smrću.

Tim je analizirao smrtne slučajeve u jedinici neurointenzivne nege od 2014. godine u bolnici u okviru Univerziteta Mičigen.

Kod dva od četiri pacijenta u komi, a koji su umrli dok su lekari još pratili njihovo stanje nakon srčanog zastoja, EEG snimci su otkrili snažan nalet gama talasa u jednom delu mozga, koji se kasnije raspršio preko obe moždane hemisfere.

Stručnjaci su potvrdili da se nije radilo o nekoj vrsti napada, zbog čega naučnici smatraju da se radi o poslednjim naletima svesti o okolini.

Sličan obrazac aktivnosti primećen je prilikom sna i kod pacijenata s napadima koji su izjavili da su doživeli halucinacije i vantelesna iskustva.

Ovaj deo mozga uključuje senzorna područja, što bi moglo objasniti zašto su iskustva bliska sa smrću o kojima ljudi izveštavaju tako živopisna.

Komunikacija između hemisfera u mozgu takođe se smatra bitnom za prisećanje. Nijedan od posmatranih pacijenata nije preživeo pa nije mogao da ispriča šta je tačno video, osetio ili doživeo u poslednjim trenucima života.

Ipak, nisu svi stručnjaci uvereni da su vantelesna iskustva povezana s kratkotrajnim susretom sa smrću i smatraju da bi se pre moglo raditi o neurološkoj reakciji na nedostatak kiseonika u mozgu.

To ne negiraju ni naučnici koji su radili na novom istraživanju.

“Ne možemo isključiti mogućnost da je ovaj gama talas znak patološkog procesa specifičnog za fazu umiranja i da nije povezan sa svesnom obradom”, pišu Borjigin i kolege u studiji objavljenoj u stručnom časopisu PNAS.

indeksonline.rs/Tanjug